Следвайте ни

Турция задържа рускиня, вербувана за камикадзе от джихадистите

viber icon

Турските сили за сигурност задържаха шестима чуждестранни граждани, включително издирвания терорист от Даеш (Ислямска държава), близо до границата със Сирия, когато се опитаха да влязат нелегално в страната, съобщи Министерството на отбраната днес.

"Нашите граничари, разположени в квартал Нарлъджа в окръг Хатай, заловиха шестима души, включително един либийски и петима руски граждани, които се опитваха да преминат нелегално от Сирия в Турция", се казва в изявление на министерството.

Министерството отбеляза, че един от руските граждани е идентифициран като жена от Даеш, която е била в списъка на издирваните.

Терористичната група се опитва да създаде нова формация в Турция, след като получи тежък удар в Ирак и Сирия. Според показанията на терористи, задържани при предишни операции в провинция Адана, Даеш се опитва да отвлече съдии, прокурори и туристически групи, за да търгуват за терористите на Даеш, задържани в Ирак и Сирия.

Турция задържа така наречения „ турски емир“ на Даеш, на име Махмут Йозден , през август. Той планира да извърши атака срещу „Света София“ в Истанбул и да се насочи към политици, ръководители на неправителствени организации (НПО) и други видни фигури в Турция, според официалното разследване.

Полицията дешифрира шифровани съобщения на Даеш, изпратени от ръководителите на терористите в Сирия и Ирак, с широк набор от инструкции, включително атака на натовската авиобаза Инджирлик в Адана, където има американски ясрени оръжия и други планове.

В понеделник Турция задържа трима граждани на Нова Зеландия, опитващи се да влязат в Турция от Сирия, включително жена, издирвана от Интерпол.

Министерството на отбраната на Турция написа в Twitter, че 26-годишната жена е терористка от Даеш, която е била хваната, "опитвайки се да влезе незаконно в страната ни от Сирия".

Жената притежава двойно гражданство на Нова Зеландия и Австралия и е била известна на властите на двете страни "от известно време", каза министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

По този повод възникна дипломатически спор между Австралия и Нова Зеландия, като и двете страни си прехвърлиха отговорността кой да преме бежанците с двойно гражданство. 
По-късно същия ден Морисън заяви, че ще говори с колегата си от Нова Зеландия, за да обсъди въпроса. 

Турция призна Даеш като терористична група през 2013 г. и оттогава страната е била атакувана многократно, включително 10 самоубийствени атентата, седем бомбардировки и четири въоръжени нападения, при които са убити 315 души и са ранени още стотици.

В отговор Турция започна военни и полицейски операции както в страната, така и извън нея, улавяйки най-добрите членове на Даеш в антитерористични усилия у дома и в Сирия.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?