Следвайте ни

Турция задържа 10 бивши адмирала заради декларация

viber icon

Днес Турция задържа 10 пенсионирани адмирали, след като вчера беше публикувано писмо, подписано от 104 бивши военни. Писмото беше провокирано от забележки на председателя на парламента Мустафа Шентоп по повод Конвенцията от Монтрьо. 


Вчера главният прокурор на Анкара започна разследване срещу подписалите декларацията. 

 

Главната прокуратура на Анкара заяви, че днес са издадени заповеди за арест и вече са задържани 10 души. Прокурорите също така разпоредиха на четирима други заподозрени да дадат показания в Анкара в рамките на три дни, като решиха да не ги задържат поради преклонната им възраст, съобщи в-к Хюрийет. 

 

Групата пенсионирани военни изразиха притесненията си, спрямо позицията на правителството по отношение на ключовата международна конвенция, която определя статута на Босфора и Дарданелите. 


"Турските проливи са едни от най-важните водни пътища в света и в исторически план се управлява в съответствие с международните договори. Монтрьо защитава правата на Турция по най-добрия начин ", се казва в писмото.


Конвенцията е „голяма дипломатическа победа, която възстанови суверенните права на Турция върху Истанбул, Мраморно море, Босфора и Дарданелите“, продължава писмото.


Според тях, погрешна правителствена политика поставя под въпрос бъдещето на така наречената конвенция от Монтрьо, заявявайки, че договорът от 1936 г. е гаранция за мир в Черно море.
„В противен случай Република Турция може да се сблъска с много опасни събития“, се казва в декларацията.

 

Този техен ход, бе възприет от управляващите като пряко предизвикателство към властта в Анкара. 


Декларацията предизвика бурни реакции от страна на правителството и висши държавни служители.


"Турските въоръжени сили не могат да се използват като средство за амбиции на лица, които вече нямат никакви задължения и отговорности", се казва в изявление на Министерството на отбраната.


Декларацията „само ще повлияе негативно на морала и мотивацията на военния персонал и ще зарадва враговете“, заяви министерството и подчерта, че публикуването на такава декларация „няма да допринесе с нищо на нашата демокрация“.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по този повод свиква правителството и най-висши държавни служители на извънредно заседание днес в 15 ч. в президентския дворец в Анкара. Веднага след това е предвидено заседание на централния изпълнителен комитет на управляващата партия. 


Говорителят на президента Ибрахим Калън заяви, че пенсионираните офицери са изпаднали в "жалка и нелепа" ситуация с това писмо.
Калън заяви, че изявлението „напомня на периоди на преврати.“


Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че адмиралите не трябва да използват униформите си като средство за прокарване на политическата си реторика.


Турският директор по комуникациите Фахретин Алтун подчерта, "Не само тези, които са подписали, но и тези, които ги насърчават, ще дадат отчет пред правосъдието," добави той.


Коалиционният партньор от Националистическото движение (MHP) Девлет Бахчели каза: „Пагоните и пенсиите на тези бивши адмирали, подписали декларацията, трябва да бъдат отнети.“


След решението на Турция миналия месец да се оттегли от Истанбулската конвенция с президентски указ, възникна въпрос дали Турция може да се оттегли от други международни споразумения по същия начин. В телевизионно интервю на 24 март, председателят на парламента Мустафа Шентоп, който е и конституционен адвокат, заяви, че технически е възможно и даде пример с Конвенцията от Монтрьо. 


Шентоп ден по-късно категорично заяви, че отказът от международни договори, като Конвенцията от Монтрьо, не е в дневния ред на Турция.


Тези коментари по споразумението съживиха дискусията за Канал Истанбул. Специалисти спорят, дали за този нов канал ще бъде в сила договора от Монтрьо. 


Сега конвенцията ограничава разполагането в Черно море до 21 дни на кораби, които не принадлежат към крайбрежните държави и забранява преминаването на самолетоносачи.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Алб11гфилма

Алб11гфилма

05.04.2021 | 13:59

Digai tes bqaaalllooo koklyci 11g od droba i areeee z k m..,, m..,,&%@#-()0))??(%,

Отговори
1 0
Kondio

Kondio

05.04.2021 | 13:24

Zalivai Zalivai tuci kenefa s Novichok. Taq sgan trqbva da bade premahnata.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?