Следвайте ни

Турция забрани оставките и отпуските за здравни работници

viber icon

Министерството на здравеопазването на Турция съобщи, че по време на пандемията от коронавирус няма да бъдат приемани молби за оставка на здравен персонал.

 Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа предаде новите разпоредби относно здравните специалисти на обласните управи на 81 провинции.  Съответно беше заявено, че се забранява на целият персонал, работещ в централната и провинциалната здравна сфера,  да подават оставка, до обявяването на края на пандемията, „по каквато и да е причина“. 

Заповедта гласи, че тези, който ще се пенсионират поради възраст или по болест, могат да напуснат задълженията си, но беше посочено, че няма да се правят изключения за пенсиониране за тези, които не са на пенсионна възраст.

Министерството на здравеопазването съобщи, че освен малки изключения, се спират изцяло и годишните отпуски до второ нареждане. 
Изключение за отпуските ще има единствено при брак, смърт, майчинство и болест. 

Също така на персонала няма да се дава право на неплатен отпуск, освен неплатените отпуски, поискани след отпуск по майчинство.

Здравният министър Фахреттин Коджа обяви, че броят на случаите на коронавирус в Истанбул се е увеличил с 62% за една седмица. Подобна и дори по-лоша е ситуацията и в още 28 области в страната.  
„Увеличението е 50-60% в 11 области, 60-70% в 10 области и 70-80% в седем други области“, допълни министър Коджа.

Министърът разкри и дневните нива на заразяване в Турция. Според информацията, която Koджa обяви, в сряда страната е регистрирала допълнително 2300 вирусоносители, докато 77 са починалите от вируса.

В сряда смъртните случаи в Турция от новия коронавирус надхвърлиха границата от 10 000 души.

Въпреки, че обявените данни за коронавирус в 83 милионната Турция са далеч по-добре от тези у нас и в Европа, то и тук поетапно се затягат мерките срещу разпространението на вируса. 

Предвижда се много големи държавни и часни болници отново да бъдат обявени за "пандемични болници" и да бъдат задължени да отделят повече легла за лечението на нарасващия брай коронавирус болни. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай