46

Турция връща откраднати антики на Ирак

Древни монети от периодите на Абасидите и Фатимидите и парче от каменен релеф, откраднати и пренесени контрабандно в чужбина от Ирак и открити в Турция, бяха върнати в Багдад.

Гьокан Язгъ, директор на Културни активи и музеи към Министерството на културата и туризма на Турция, лично предаде артефактите на Халел Ибрахим Махмуд, временен служител на посолството на Ирак в турската столица Анкара. Беше проведена церемония по предаването в Музея на археологията в Истанбул, където артефактите бяха показани на пресата.

DHA

Махмуд заяви, че за него е чест да присъства на церемонията и приветства усилията на Турция да върне историческите предмети, откраднати контрабандно от Ирак. „Това не се случва за първи път. От 2008 г. Турция върна на нашето посолство 81 артефакта, иззети в страната“, съобщи той, напомняйки, че последната подобна церемония се проведе в южната провинция Хатай. „Тези артефакти са глобално и културно наследство както за Ирак, така и за Турция. Наша отговорност е да ги защитим. Благодарим на всички, които участваха в намирането им и осигуряването на връщането им“, заяви той на церемонията.

DHA

Петте златни монети, върнати в Ирак, бяха открити у двама заподозрени при полицейска операция в Истанбул наскоро, съобщиха властите. Каменният артефакт е бил притежание на колекционер, който го е купил на търг в друга държава. Той е част от каменна статуя или релеф, произхождащ от Ирак. Язгъ сподели на церемонията, че върху каменната находка има шумерски надписи. След проучване на експерти от Музея по археология в Истанбул е установено, че е част от по-голям обект от иракски произход. Колекционерът заявил, че не е знаел, че този археологически предмет от Ирак е контрабанден, и се е съгласил да го върне, след като е информиран за произхода му.

DHA

„Ние живеем в регион, който е домакин на древни цивилизации и богатство от разнообразни културни активи. Всеки ден откриваме ценни находки. Наша задача е да съхраним това наследство. Всеки артефакт е част от идентичността на страната, от която произхожда. Така че Турция се стреми да връща всички артефакти, незаконно изнесени, в страната на техния произход. Ние полагаме щателни усилия и да получим обратно у нас предмети изнесени от иманяри в чужбина. Страната ни се придържа към международните конвенции за връщане на контрабандни артефакти. „Осигурихме връщането на 9 036 артефакта, произхождащи от Турция от 2002 г. насам, и имаме същата чувствителност, когато връщаме артефакти в на други страни. Освен в Ирак, ние върнахме артефакти в страни, включително Китай, Казахстан и Египет“, заяви Язгъ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?