Следвайте ни

Турция внася тестове от Китай и затяга мерките

21 починали и 947 са заразените днес

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Общият брой на положителните случаи COVID-19 в Турция нарасна на 947, а броят на смъртните случаи достигна 21. Това заяви в съобщение в Туитър министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Извършени са 2953 нови теста през последните 24 часа, като позитивни са били 277. 
Министърът добави,  "загубихме още 12 от нашите възрастни пациенти. Досега сме загубили 21 живота. Нека предупредим нашите възрастни да спазват ограничението за излизане от вкъщи, на полицията.  Рискът от смърт нараства с възрастта." 

До момента властите в страната не обявяват местонахождението на болните и починалите от коронавируса. 

Турция има собствени тестове за определяне на Covid-19, но те не са достачъчни за нуждите на 82 милионната държава. Ето защо бе подписано споразумение с Китай и в следващите дни ще пристигнат първоначално около 3 милиона бързи теста за коронавирус от там.

Здравният министър Коджа, преди два дни заяви, че за първата седмица след откриването на първия случай на Covid-19 в страната бяха направени 10 хиляди теста, но целта е на ден да бъдат правени поне по 10-15 хиляди теста.

В четвъртък и в петък броя на тестуваните значително нарасна и това доведе до драстично увеличение на броя на откритите нови случаи на коронавирус в страната. Това ще помогне за ограничаване на разпространението на вируса.

Страната с всеки изминал час затяга мерките и се подготвя активно за предстоящия пик на епидемията. 

Тази вечер бе оповестена нова заповед на министерството на външните работи, с която се затварят всички ресторанти, сладкарници и подобни заведения. Те ще имат право единствено да доставят храна по домовете. Както ви информирахме днес, от полунощ се забранява излизането от домовете, на гражданите над 65 години, като и хроничноболните. За нарушителипе се предвиждат парични наказания. 

За да се предпази живота на хората, се достигна до там, че джамите в Турция са заключени в часовете за молитви и по време на религиозните празници. Полицаи са на входовете им и следят богомолци да не влизат. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?