3906

Турция вече е извън списък на държави, с опасения за пране на пари и финансиране на тероризма

Работната група за финансови действия (FATF), базираният в Париж орган, който наблюдава податливостта на страните към пране на пари и финансиране на тероризма, премахна Турция от своя сив списък на страните, които наблюдава за незаконни дейности, след като се срещна с турски официални лица в петък, за да оцени напредъка в справянето с тези опасения. Страната беше добавена към сивия списък през 2021 г.

„С това развитие доверието на международните инвеститори във финансовата система на нашата страна стана още по-силно“, отбеляза вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз в социалната медийна платформа X.

Решението ще има изключително положителни последици както за нашия финансов сектор, така и за нашия реален сектор.“

Той добави, че излизането от сивия списък ще ускори международните притоци на ресурси и ще направи разходите за заеми на Турция по-привлекателни.

„Увеличаването на интереса към активите в турски лири поради ускоряването на капиталовите потоци към нашата страна също ще ускори процеса на дезинфлация“, добави той.

Инфлацията в Турция е на изключително високо ниво, като годишната инфлация достигна 75,45% миналия месец. Централната банка на Турция реши в четвъртък да запази лихвените проценти стабилни на 50% въпреки растящата инфлация. Очаква се инфлацията да падне до около 42% до края на годината, тъй като правителството продължава да работи върху икономическия обрат на страната. 

Премахването на Турция от сивия списък идва ден след като Ройтерс съобщи, че турският финансов министър Мехмет Шимшек ще говори на срещата на FATF в Сингапур. По време на двудневното посещение Шимсек ще разговаря и с премиера на Сингапур, както и с инвеститори. 

След срещата надзорният орган заяви, че Турция е постигнала „значителен напредък“ в подобряването на своите процедури за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Турският бизнес свят също приветства решението. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?