Следвайте ни

Турция вдига минималната заплата с 500 лири

viber icon

Турция повишава минималната си заплата с 21,56% от 1 януари, съобщи министърът на семейството, труда и социалните грижи днес.

Месечната нетна минимална заплата ще възлезе на 2 826 TL (609 лв), спрямо 2324 TL, заяви Зехра Зюмрут Селчук в столицата Анкара след четвъртото и последно заседание на Комисията за определяне на минималната заплата в страната.

Новата брутна минимална работна заплата, преди удръжки като премии за социално осигуряване и данъци върху доходите, ще достигне 3,578 TL.

„Нетната минимална заплата се е увеличила с 500 TL или с 21,56% в сравнение с 2020 г.“, каза Селчук.

Министърът каза, че увеличението на заплатите е със 7 процентни пункта по-високо от инфлацията през ноември.

Годишната инфлация в Турция беше малко над 14% през ноември, докато средно 12-месечното повишение на потребителските цени беше 12,04%.

15-членната комисия беше оглавена от Селчук и се състоеше от делегати от групи, представляващи работници, работодатели и правителството.

Работодателите бяха представени от Конфедерацията на асоциациите на работодателите в Турция (TISK), докато работниците бяха представени от Конфедерацията на турските синдикати (Тюрк-Иш), която има най-голям брой членове на синдикатите.

Около половината от всички работници в страната с 83 милиона души печелят месечна заплата с минимална заплата или близо до нея, според проучване на Конфедерацията на прогресивните профсъюзи на Турция (DISK).

Най-голямата конфедерация на труда в Турция, Тюрк-Иш, която представляваше работниците по време на преговорите за заплати, нарече увеличението „неадекватно“.

„Това далеч не отговаря на очакванията на работниците“, каза Назми Иргат, генерален секретар на конфедерацията.

Въпросът предизвика разгорещена политическа дискусия в страната и партиите изразиха очакванията си за минималната заплата през последните седмици.

Председателят на Добрата партия Мерал Акшенер заяви, че минималната заплата трябва да бъде 3000 TL.

Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) отиде по-далеч, предлагайки 3 100 TL. Те обявиха, че ще прилагат тази база за заплата в кметствата, ръководени от тях. 

Като част от пакета за облекчение на проблемите предизвикани от Covid-19 пандемията, обявен през март, правителството предостави финансова подкрепа за смекчаване на икономическите последици от пандемията.

То намали данъците за силно засегнатите сектори и отключи допълнително финансиране за работниците. Като част от мерките за подкрепа на бизнеса, страната отложи плащанията на дълговете и намали данъчната тежест за различни сектори.

Равнището на безработица в Турция е спаднало до 12,7% през септември при спад от 1,1 процентни пункта на годишна база, според официалните данни.

През април правителството наложи и тримесечна забрана за съкращения, за да смекчи въздействието на пандемията.

Парламентът през юли одобри закон, позволяващ на президента Реджеп Тайип Ердоган да удължи забраната за съкращаване до юли 2021 г. Според новия закон на Ердоган ще бъде позволено да удължава забраната с три месеца всеки път до 30 юни 2021 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?