71

Турция вдига АЕЦ в Тракия, на километри от България, с помощта на Китай

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар ​​заяви, че Анкара преговаря с Китай относно атомната електроцентрала, планирана в региона Тракия, на километри от българската граница.

АА

„Ние работим за финализиране на това междуправителствено споразумение в рамките на няколко месеца“, отбеляза той.

В интервюто си за канала CGTN в рамките на посещението си в Китай, Байрактар ​​отбеляза, че двете страни имат широки възможности за сътрудничество в енергетиката.
Турският министър заяви, че Китай е в глобално важна позиция в областта на възобновяемата и ядрената енергия.

АА
Китай е глобален лидер в областта на възобновяемата енергия в много отношения. Страната има най-големите доставчици на оборудване за възобновяема енергия и компании за производство на такава енергия в света. В ядрената енергия тя изгражда много нови реактори. Ето защо, мисля, че имаме общо разбиране и цели в тези области с Китай. Ние отдаваме голямо значение на сътрудничеството в областта на енергетиката“.

Байрактар допълни, че са определили конкретни стъпки по отношение на сътрудничеството на срещите си с министъра на природните ресурси и президента на Националната енергийна администрация. „Бях поканен като лектор на международната минна конференция, която ще се проведе в Китай през октомври. Най-вероятно тогава ще подпишем рамково споразумение с китайското министерство на природните ресурси за сътрудничество в областта на минното дело", отбеляза той.

Байрактар заяви, че си сътрудничат с Китай и в областта на ядрената енергия.
„Нашето сътрудничество с Китай в тази област датира от 2016 г., като тогава подписахме споразумение за сътрудничество с китайска компания в ядрената сфера.

АА

Оттогава сме в преговори за изграждане на 4 ядрени реактора в район Тракия, в окръг Одрин, един от важните потребители на енергия в страната, поради концентрацията на значителни производствени мощности там. Сега имаме по-солидна пътна карта пред себе си и се надяваме, че ще успеем да финализираме всички тези дискусии с тази компания."
Министърът посочи, че ако бъде подписано междуправителственото споразумение за проекта за ядрена енергия, това ще бъде страхотно партньорство и за двете страни. „Работим за финализирането на това междуправителствено споразумение в рамките на няколко месеца“, заключи Байрактар.

б.р. Снимките са от строящата се първа АЕЦ в Турция "Аккую", в Мерсин, Южна Турция. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?