49

Турция възстановява пристанището в Бейрут

Турция е готова да предприеме инфраструктурни проекти, включително възстановяване на пристанището на Бейрут, каза турският президент в Анкара.

Ливанският премиер Наджиб Микати бе вчера на официално посещение в турската столица.

„По време на нашите срещи обсъдихме изчерпателно отношенията между Турция и Ливан. Фокусирахме се върху развитието на възможностите за сътрудничество. Заедно с моя скъп приятел обсъдихме какви допълнителни стъпки можем да предприемем, за да помогнем на Ливан. В първите дни след пристанищната експлозия в Бейрут, аз незабавно изпратих моя заместник и външен министър там, за да покажем нашата солидарност с ливанския народ“, каза Ердоган.

Той каза, че Турция е първата страна, която се притече на помощ на своите ливански братя с линейки след експлозията в Акар миналия август.

Ердоган каза, че е готов да подкрепи усилията за реформи на ливанското правителство. Той отбеляза, че въпреки условията на Covid-19 пандемията, обемът на търговията между двете страни е достигнал 1,8 милиарда долара с увеличение от приблизително 80% миналата година.

„Вярвам, че турските продукти са подходящи и атрактивни за ливанския пазар в много аспекти като цена, качество, транспортни разходи. Също така искаме да увеличим продуктите, които внасяме от Ливан. 

Нашите компании са готови да поемат важни инфраструктурни проекти, включително реконструкция на пристанището в Бейрут“, каза той.

Ердоган добави, че за да насърчи повече туристи да отидат в Ливан, Турския национален авиопревозвач направи 20% отстъпка за всички полети до Бейрут до май.

Микати каза, че страната му се нуждае от сътрудничеството и помощта на Турция.

Ливанският премиер каза, че страната му „преминава през криза, която е почти най-тежката в света на всички икономически, финансови и социални нива. Нуждаем се от подкрепа и съдействие във всички области“.

Ливан претърпя най-тежката икономическа криза в историята си преди две години с колапса на валутата си на фона на недостиг на лекарства, горива и основни стоки, както и рязък спад в покупателната способност на своите граждани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?