49

Турция възстанови две исторически църкви в Диарбекир СНИМКИ

Реставрацията на двете исторически църкви в Югоизточна Турция, които бяха повредени от терористичната група ПКК през 2015 г., беше завършена тази седмица, предаде Анадолската агенция.

Анадолска агенция

Според официални данни, близо 32 милиона турски лири (2,15 милиона долара) са били изразходвани за възстановяването на арменската църква Сурп Гирагос (Surp Giragos) и на халдейската католическа църква Мар Петюн (Mar Petyun) в провинция Диарбекир.

Анадолска агенция

Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Турция осигури средства за възстановяването, което започна през 2019 г.

Анадолска агенция

И двете църкви, построени по време на управлението на Османската империя, ще отворят отново вратите си за богослужение на 7 май.

Анадолска агенция

Ръководителят на фондацията на арменската църква Сурп Гирагос, Ергун Аик, каза, че са изключително доволни от  реставрацията, която е в съответствие с оригиналната структура.

Анадолска агенция

Първата служба в храма ще бъде отслужена на 8 май с участието на арменския патриарх на Турция Сахак Машалян. Църковната фондация отправи и искане до правителството за назначаване на постоянен духовник в църквата.

Анадолска агенция

Вместо цимент „са използвани хоросан и базалтов черен камък, характерен за строитерството в региона“, каза Аик, добавяйки, че се радва, че църквите скоро ще отворят отново.

Анадолска агенция

Построена през 16 век, Сурп Гирагос е най-голямата арменска църква в Близкия изток и се простира на 3000 квадратни метра.

Халдейската църква Мар Петюн е построена през 17-ти век и е била използвана от местната халдейска католическа общност.

Анадолска агенция

Структурата на църквата е доста неправилна. При изграждането на католическата църква Мар Петюн също е използван черен базалтов камък, който е доста изобилен в повечето сгради в града. Освен тези камъни, при изграждането на сградата са използвани още варов разтвор, пръст и дърво. Църквата е отбелязана сред 10-те най-красиви в света.

Анадолска агенция

Халдейците са известни като едни от първите народи, приели християнството. Три тях то е прието през 37 г. Халдейците, които приемат папата и извършват поклонението си според неговата вяра, докато извършват богослужението си в халдейската католическа църква Мар Петюн, правят това на собствения си език. Има и части от халдейците, които използват сирийски и арабски в някои елементи на своето поклонение. Халдейците живеят в райони в Югоизточна Турция, Сирия, Ливан, Иран и Ирак.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?