Следвайте ни

Турция възстанови 1800-годишна църква, ползвана като затвор СНИМКИ 

viber icon

1800-годишната църква „Свети Георги“ в провинция Диарбекир е реставрирана и вече може да събира вярващите християни. Досега тя е била художествена галерия, след като е възстановена за първи път през 2008 г. Тя е известна в града и като църквата  "Кара папаз" (Черния свещеник). 

Църквата е разположена в източния край на Цитаделата на Диарбекир, като постройката е в непосредствена близост до крепостните стени на града и е с изглед на изток към река Тигър. 

Поради необходимостта от реставрация, възстановителните дейности са инициирани от община Диарбекир, като 90% вече са завършени.

Църквата е културна ценност, датираща още от римската епоха, каза Мехмет Карааслан, началник на отдела за зониране и градоустройство на общината. И допълни пред Анадолската агенция, че това е една от най-важните исторически сгради в квартал Ичкале в града.

„Почистихме тревата от покрива на църквата и спряхме течовете на вода. Ремонтирахме пода и електрическата система ”, каза Карааслан и добави, че е инсталирано и осветление за фасадата. „Планираме да извършим всички реставрации в града по време на нашето управление и да предадем тези исторически съкровища на бъдещите поколения. Целта ни е да направим Диарбекир още по-популярен туристически център“, допълни той.

Преди да стане християнска църква, сградата е била храм на политеистични религии и е използвана като храм на огъня през римския период. 

По-късно през 11 в. по време на Селджукската империя и династията Артукид, сградата е сменила собствениците си и е използвана като част от двореца. По време на Османската империя постройката се използва като склад и затвор. След това до края на 20-ти век е останала в забвение.

Снимки Анадолска агенция

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

V tuci kenefa

V tuci kenefa

09.05.2021 | 09:24

V tuci kenefa hristiqna imali?

Отговори
0 2
Schetovodstvo

Schetovodstvo

09.05.2021 | 22:30

VELIKODUSHIETO NA TURTSITE NYAMA LIMIT,NESHASTNIKO BREZVEREN,DARVINOV PRIMAT S LAYNEN G.AZ!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?