Следвайте ни

Турция ваксинира над 60-годишни и рискови групи

viber icon


"Гражданите на възраст над 60 години със своите съпрузи ще могат да се ваксинират поетапно, след като си запазят час в сайта на Министерството на здравеопазването. Освен това ваксинацията ще е "отворена" и за някои рискови групи". Това заяви турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа в Twitter.


"Пациенти с морбидно затлъстяване, злокачествен тумор, тези, които получават диализа, както и хора със синдром на Даун, и такива, получаващи имуносупресивно лечение, са идентифицирани в системата за приоритетно ваксиниране", каза Коджа.

"Искаме да защитим най-уязвимите си граждани възможно най-скоро", добави той.


Турция започна масова кампания за ваксинация срещу COVID-19 в средата на януари и до момента е поставила над 14,65 милиона ваксини, според официални данни. Турция използва китайската ваксина Коронавак на компанията Синовак. Неотдавнашен доклад показа, че се забелязват по-малко вирусни инфекции сред ваксинираните хора в страната, като повечето прекарват заболяването безсимптомно. 


Над 8,21 милиона души са получили първите си дози, докато над 6,4 милиона са завършили двудозов курс. Това е близо 8 на сто от населението на страната. 


От 17 януари 2021 г., по данни на СЗО, ваксината Коронавак се използва в Китай, Турция, Украйна, Бразилия, Хонконг, Колумбия, Чили, Бангладеш и Индонезия. 

 

В събота Турция съобщи за 30 021 нови случая на коронавирус. Това е най-високия регистриран брой вирусоносители от 3 месеца насам.


Със 151 смъртни случая общо жертвите на COVID-19 достигнаха 30 923 души.


Последните данни показват, че броят на пациентите с COVID-19 в критично състояние е 1,886. Заетостта в интензивните отделения е 65 на сто. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?