Следвайте ни

Турция ваксинира близо 3 милиона жители

viber icon

Турските здравни работници започнаха днес да получават втора доза от коронавирусната ваксина. Страната преминава в следващата фаза на борбата срещу пандемията. 

Здравният министър Фахретин Коджа и президентът Ердоган обявиха в социалните мрежи, че са получили вторите си дози. Този уикенд се планира и ваксиниране за членовете на кабинета, в опит да се даде пример на обществеността. 

Вече над 2,9 милиона души са ваксинирани с неактивната ваксина Коронавак, разработена от китайската компания Синовак. За сега това е единствената налична ваксина, в страната, но е планирано да пристигнат първите дози от РНК (mRNA) ваксината, разработена от Pfizer-BioNTech по-късно този месец.

Турция е на 9-о място в света по ваксинации, според Дейли Мейл. 

Вече бяха имунизирани много граждани над 75 години, а от утре хората на 65 или повече години ще могат също да получат първите си ваксини. 

До момента Турция е придобила около 15 милиона дози от китайската ваксина. 

Здравният министър Фахреттин Коджа обяви са подписани сделки за получаване на над 100 милиона дози ваксини за страната, която има над 83 милиона души население. През следващите седмици ще пристигне пратка с дози от 500 до 800 хиляди дози от ваксината Pfizer-BioNTech. До края на март страната планира да придобие общо 5 милиона дози от тази ваксина.

„Имахме възможност да се запознаем с ваксината“, каза доц. Нуретин Йиит, пред Анадолската агенция, след като получи втора доза днес. Йиит е главен лекар на Учебната и изследователска болница в Санджактепе, Истанбул. Около 4500 души са ваксинирани в болницата. Йиит каза, че не са срещнали сериозни странични ефекти, освен лек обрив при трима здравни работници. „Никой, който е ваксиниран, не е бил заразен с вируса“, ​​подчерта той.

Асъм Оджаклъ, хирург в болницата, получи също втора доза и сподели, че няма здравни проблеми. Айшегюл Ердал, член на персонала в родилната клиника, каза, че се чувства „по-сигурна“ след ваксинацията. „Хората трябва да се доверят на ваксината“, каза тя. Медицинската сестра Есра Зинданоглу каза: „Това в момента е единственото решение срещу пандемията“. 

Турция се стреми да диверсифицира възможностите си за ваксини, а властите се надяват скоро да бъде достъпна и местна ваксина за гражданите. Неактивна ваксина, подобна на китайската, се разработва от учени от университета Ерджиес в централната провинция Кайсери. ERUCOV-VAC премина във фаза 2 с доброволзи в сряда, два месеца след началото на фаза 1. Около 250 доброволци ще бъдат инжектирани с ваксината. Учените се надяват през юни да приключи процеса на анализ и одобрение, след опитите. Университетът си сътрудничи с местна фармацевтична компания и планира да произвежда 10 милиона дози месечно.

В Турция има още три местни разработки за ваксини.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай