1553

Турция вади страховито оръжие, вижте какво

Местно разработената система за противовъздушна отбрана, подобна на натовската Патриот и руската С-400, също с голям обсег, се очаква да започне да служи през следващите дни за защита на въздушното пространство на Турция, след като премина през последни тестове.

В споразумение за проект за национална отбранителна система "Сипер", Дирекцията на отбранителната индустрия (SSB) в Анкара подписа споразумение през 2018 г., за партньорство с водещата турска отбранителна компания Аселсан, производителя на ракети Рокетсан и Института за изследвания и развитие на отбраната (SAGE) на Турския съвет за научни и технологични изследвания (TÜBİTAK).

Първата партида от Сипер, с обхват от 110 км., се очаква да бъде доставена на турските военни сили през следващите дни, тъй като последните тестове бяха извършени в северната провинция Синоп на 11 май. Втората партида от системата с обхват от над 130 км., се планира да бъде включен в инвентара през следващата година.

Сипер ще има способността да осигурява противовъздушна отбрана на дълги разстояния на стратегически съоръжения, близко и далечно разгръщане, последователни стрелби и мисии при сурови метеорологични условия.

Системата изцяло изработена в Турция може лесно да се транспортира по суша, въздух, море и железопътен транспорт. Тя е в интегрирана връзка за данни с висшето командване и може да се свързва със система за управление на радарната мрежа (RADNET) и информационната система на военновъздушните сили (HvBS) .

Предвижда се да работи с 8 механизма за изстрелване на ракети, всеки от които може да изстреля 6 ракети.

Турция разположи първата партида от руските противоракетни системи С-400 в средата на 2019 г.,но не ги идползва, защото това предизвика санкции от САЩ, включително изключване на страната от програмата за съвместни изтребители F-35. САЩ твърдят, че руската система може да навреди на НАТО чрез способността си да открива подробна информация за изтребители F-35, твърдят САЩ. До този проблем със закупуването на С-400 се стигна, защото САЩ преди това отказаха на Турция да закупи натовските системи Патриот.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Виталий

Виталий

27.05.2023 | 00:04

Ах този Ердаган

Отговори
1 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?