71

Турция: Университетите ни са отворени за уволнени западни учени, несъгласни с войната на Израел

Вратите на турските университети са отворени за академици и студенти от западни образователни институции, които са загубили работата си заради противопоставяне на израелските зверства в Газа, заяви тази седмица президентът на Съвета за висше образование на Турция (СВО). 

„Елате при нас. Тези земи винаги са отваряли вратите си за потиснати хора“, допълни Ерол Озвар. Той говори при откриването на конференция, озаглавена „Опит за геноцид в Газа: Разкази на един очевидец“ в Университета за социални науки в Анкара, представена от Гасан Абу-Сита, ректор на университета в Глазгоу, от палеститски произход, който е бил доброволец като лекар по време на израелската обсада на Газа и твърди, че е възпрепятстван да говори за преживяванията си в някои европейски страни.

Озвар каза, че Абу-Сита е бил свидетел на престъпленията, извършени от израелската армия в палестинските болници в Газа, и е докладвал това, което е видял там, на прокуратурата на Международния наказателен съд в контекста на разследване, засягащо Израел.

„В края на 15-ти век, точно както отворихме вратите си за евреи, преследвани в Европа, така както приветствахме учени под нацистко преследване и потисничество в навечерието и по време на Втората световна война, ще се радваме да ви приветстваме и днес. В следващите дни ще организираме страница за кандидатстване за тази цел с обява на уебсайта на Съвета за висше образование“, добави Озвар.

„Ние ще позволим на университетски преподаватели от Европа, Канада и Съединените щати, които са били уволнени поради техните хуманитарни действия, и чуждестранни студенти, които са били отстранени от техните университети, да продължат образованието си у нас.“

Озвар допълни, че университетски преподаватели и млади хора по света протестират срещу кланетата в Газа с искрена човешка съвест.

Той обясни, че университетски администрации, академици и студенти в Турция също са участвали в подобни протести и са осъдили геноцида в Газа.

Турция продължава да защитава палестинската кауза на всяка платформа, добавяйки, че турският президент Ердоган винаги е изразявал подкрепата на страната за Палестина в речите си на международни срещи, представял е доказателства за окупацията на палестински територии от Израел на своите събеседници и е обявил, че Турция ще се намеси в текущото дело за геноцид срещу Израел в Международния съд.

Озвар допълни, че Турция вече отвори вратите на университетите си за палестински студенти и академици, които трябваше да напуснат Газа, добавяйки, че „много палестински студенти продължават образованието си в турски университети днес“.

Озвар припомни, че повече от 36 000 палестинци са били убити при израелските атаки, а броят на палестинците, насилствено изселени от домовете си, надхвърля 2 милиона.

Израел е обвинен в геноцид от Международния съд (МС), който в последното си решение му нареди незабавно да спре операцията си в Рафах, град в южната част на Газа, където повече от милион разселени палестинци са потърсили убежище.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?