71

Турция, Украйна и Русия решават за безопасен морски път за износ на жито

Турският президент Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, че оценява стойността на проект за създаване на безопасен морски път за износ на украински селскостопански стоки, съобщиха от президентството в Анкара.

Ердоган особено цени проекта за създаване на сигурен морски път за износ на украински селскостопански продукти, като добави, че приветства идеята Истанбул да стане централа на „механизъм за наблюдение“ между Москва, Киев и Организацията на обединените нации.

Турският президент обсъди с украинския си колега Зеленски текущите разработки и усилията за създаване на безопасен коридор за износ на украински селскостопански продукти по море.

Призивът дойде само часове след като Ердоган проведе разговори с руския президент Владимир Путин, като потвърди готовността на Анкара да продължи да изпълнява своята роля за мир в Украйна.

Ердоган сподели на Зеленски, че Турция полага всички усилия, за да гарантира продължаването на преговорите между Украйна и Русия, повтаряйки готовността на страната да предостави повече подкрепа за всякакви мирни усилия, включително посредничество, се казва в изявление на дирекцията за комуникации в Анкара.

„Продължихме диалога с турския президент. Обсъдихме заплахи за продоволствената сигурност от агресора и начини за деблокиране на украински пристанища“, написа Зеленски в Туитър.

„Проведохме дискусии за сътрудничество в сферата на сигурността. Единодушно сме съгласни за необходимостта от възстановяване на мира. Оценяваме помощта на Турция в този процес“, написа той.

Путин се включи диалога в понеделник и обяви, че Русия е готова да улесни безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след нахлуването на Русия през февруари и се твърди, че повече от 20 милиона тона зърно са останали в силози там. Москва обвини Запада, че ефектът от смразяващите санкции, наложени на Русия заради войната, е нарушил нейния износ на торове и зърно.

Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница. Русия е и ключов световен износител на торове, а Украйна е основен износител на царевица и слънчогледово масло.

Конфликтът подклажда глобална продоволствена криза с покачване на цените на зърнените храни, олиото за готвене, горивата и торовете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?