71

Турция удвоява сондажите за газ Черно море КАРТА

След новините, че Турция откри голямо находище от природен газ в Черно море, Данила Бочкарев, преподавател в Католическия университет в Лувен (UC Louvain) в Белгия, каза, че той е „достатъчно важен, за да засегне сериозно световния енергиен пазар“.

Анадолска агенция

Като се вземат в предвид високите цени на енергийния пазар, Бочкарев заяви: "Въпросният природен газ ще намали сметката за внос на енергия в Турция и съответно нейната инфлация. Това е много важно както по отношение на енергийната сигурност, така и по отношение на търговията."

 

"Турция напредва много бързо след откриването на природния газ в Черно море", констатира Бочкарев. „540 милиарда кубически метра газ, открити в споменатото находище, са достатъчно важни, за да облекчат сериозно енергийния пазар в Турция, който сега е зависим от чуждестранна енергия.“ Бочкарев припомня, че Черно море е богато на природен газ и нефт.

 

Старши специалист по енергийни изследвания на Оксфордския институт Виталий Ермаков заяви, че Турция ще изпрати първия газ от газовото находище Сакария към националната система през 2023 г. и това ще съвпадне със 100-годишнината на Република Турция.

 

Очаква се газовото находище Сакария да достигне максимален обем на добив до 2030 г., Ермаков каза: „След откриването на природен газ в Черно море първите тръби бяха заварени на 13 юни. Изграждането на газопровода с голям диаметър от офшорното находище до континенталната част на Турция, на разстояние 170 км. е първата важна стъпка в този голям и много сложен проект."

 

Ермаков подчерта, че след „ентусиазма“ на извършената тук работа Турция може да удвои своите дълбоководни проучвателни сондажи както в икономическия район в западната част на Черно море, така и в Източното Средиземноморие.

Анадолска агенция

Ермаков предполага, че има вероятност турските геолози да открият нови големи офшорни находища на газ. „В такъв случай енергийната сигурност на Турция ще бъде значително засилена. Освен това позицията на страната в региона ще се засили."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Стоичков

Стоичков

22.06.2022 | 17:49

Какво стана с проучванията в нашия регион на Хан Аспарух.Всички покрай нас вадят газ от Черно море,а нашите путинофили и дума не обелват за проучвания.

Отговори
1 0
Българин

Българин

22.06.2022 | 14:39

И да го утроят пак ще си останат миризливи.

Отговори
0 2
мазньо ватенков

мазньо ватенков

22.06.2022 | 14:14

Много по-умни са турците от русоРобите в България.А и по свободолюбиви.Скоро тръбичките на каПутин под Черно море ще стоят празни .А потокът ще се нарече "путинска глупост "!

Отговори
3 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?