1939

Турция удвои международната търговия с Русия в рубли и лири

Износът на Турция, използващ турската лира, се е увеличил повече от два пъти през ноември в сравнение с преди една година, според официални данни. Това е илюстрация на стремежа на Анкара да разшири дела на националната валута във външната търговия.

Турция отдавна се стреми да разшири международната търговия без долари и насърчава по-широкото използване на национални валути при взаимни разплащания, особено с партньорите си Китай, Русия, Иран и страните от Персийския залив.

Изходящите доставки, направени с турска лира, скочиха със 114% на годишна база през ноември до 15,68 милиарда TL (841 милиона долара), според данни на Министерството на търговията в Анкара.

Вносът нарасна с още по-бързи темпове, достигайки 35,63 милиарда TL миналия месец. Общият обем на използваните лири във външната търговия през ноември достигна 51,31 милиарда TL.

Износът януари-ноември, използващ националната валута, е скочил с 94% на годишна база до 113,7 милиарда TL, показват данните, докато вносът е нараснал до 234,8 милиарда TL, което повишава общия търговски обем до 348,5 милиарда TL.

Около 7182 фирми са избрали националната валута при износ за около 162 държави през ноември, според официалните данни.

Един от основните двигатели на икономическия растеж на Турция тази година, износът достигна рекордно високи обеми през първите 11 месеца на тази година.

Някои от основните търговски партньори на Турция, които са членове на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), се съгласиха през септември да предприемат стъпки за увеличаване на използването на национални валути в търговията между техните страни. Групата, включва Китай, Индия, Русия и Пакистан заедно с четири централноазиатски държави.

Москва е основен двигател на тенденцията, тъй като се опитва да намали зависимостта си от щатския долар и други западни валути за търговия след налагането на широки западни санкции в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Русия все повече иска от купувачите на нейната енергия да плащат в рубли, за да подпомогне укрепването на валутата си.

Руският газов гигант "Газпром" наскоро заяви, че Китай и Турция ще плащат за някои от доставките на руски газ в рубли.

Турция миналия месец потвърди, че е започнала да плаща за природния газ от Русия в рубли. Министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез обяви, че делът на плащанията в местна валута в енергийната търговия с Русия ще се увеличи през следващите месеци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Какво тук значат стотиците убити украински деца?

Какво тук значат стотиците убити украински деца?

05.12.2022 | 11:05

Алъш-веришът да върви!

Отговори
6 2
пиянде

пиянде

05.12.2022 | 13:59

и грантовете ти от наливно джони и те!

Отговори
0 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?