Следвайте ни

Турция удължи мандата на войските си в Ирак и Сирия

viber icon

Турция за пореден път удължи воененния мандат за продължаване на операции в Сирия и Ирак в сряда, на пленарно заседание в парламента в Анкара. 


Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Партия на националистическото движение (ПНД), основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) и друга опозиционна партия "Добра партия" гласуваха единодушно в подкрепа на законопроекта.


С едногодишния мандат на турските военни ще бъде разрешено да провеждат антитерористични и мироопазващи операции в Ирак и Сирия до 30 октомври 2021 г.


По-рано президентът Ердоган заяви "Турция няма да потдържа ностоянно военни в чужбина. Ние нямаме намерение да превземаме ничия чужда територия. Когато районите бъдат почистени от терористите нашите войни ще се върнат обратно в страната." 


Понастоящем Турция се бори с терористичната група ПKK в Северен Ирак и нейната сирийски съорганизации в Северна Сирия.


Групата представлява сериозна заплаха за сигурността на Турция. 


В своята повече от 40-годишна терористична кампания срещу Турция ПКК, посочена като терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз, е отговорна за смъртта на 40 000 души, включително жени и деца.


Турция също започна операции срещу други терористични групи в региона, най-вече срещу Даеш.


Турция беше една от първите държави, които признаха Даеш като терористична група, когато се появи през 2013 г. Оттогава страната е била многократно атакувана от терористите на Даеш, включително 10 самоубийци, седем бомбардировки и четири въоръжени нападения, при които загинаха 315 души и бяха ранени стотици от другите.


В отговор Турция започна военни и полицейски операции у нас и в чужбина, за да предотврати по-нататъшни терористични атаки.

 

 


Михаел Гушев, кореспондент на вестник "МАРИЦА"

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?