Следвайте ни

Турция трета в света по най-чисти плажове СНИМКИ

viber icon

Турция продължава своя стремеж към върха на списъка за най-чистите плажове в света. Броят на плажовете със син флаг, който се увеличава всяка година благодарение на инвестиции в околната среда, достигна 519 през 2021 г. В страната 22 от яхтените пристанища също бяха удостоени с престижния символ и тази година.


Това поставя Турция на трето място в световен мащаб по броя на плажовете със син флаг, които също са показатели за чистота на моретата, обяви тази седмица министъра на околната среда и урбанизацията.


Синият флаг е една от най-признатите награди в света за оператори на плажове и яхтени пристанища. За да се класирате за Синия флаг, трябва да бъдат изпълнени и поддържани поредица строги екологични, образователни критерии за достъпност и безопасност. 


Рекордьор е районът на Анталия с 213 плажа и 5 яхтени пристанища, последвана от област Мугла, с 106 плажа и 7 яхтени пристанища, където се намират световно известните курорти Бодрум, Мармарис и Фетийе. На трето място е Измир с 66 плажа и 3 яхтени пристанища. 


В световния списък, където Турция се класира на трето място сред 49 държави, Испания е на първо с 615 плажа, следвана от Гърция с 545 плажа.


Тази година за първи път още 33 турски плажа бяха наградени със син флаг от датската организация с нестопанска цел. Повечето от новонаградените плажове са разположени на бреговете на Егейско и Средиземно море .


Турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум обясни в Туитър усилията, които Турция полага за защита на природата. В своя туит той спомена, че те работят непрекъснато, за да осигурят чисто местообитание за всяко същество, живеещо около плажовете.


"Събрахме 85 000 тона морски отпадъци по екологична програма. С нашите 163 съоръжения за прибиране на отпадъци ние се уверяваме, че всички отпадъци около и във водите са безопасно отстранени. Ние следим плавателните съдове денонощно с нашите системи за проследяване на отпадъците. Веднага реагираме на възможните замърсяване и аварии от 364 крайбрежни съоръжения ", каза той.


Турция има за цел да се класира на първо място в списъка със „син флаг“ през 2023 година.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

???

???

24.05.2021 | 16:42

А България на кое място е?

Отговори
1 0
Antaliya

Antaliya

23.05.2021 | 13:41

Bravo.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?