71

Турция трета в Г-20 с ръст от 3,8 на сто след Китай и Индонезия

Със своя ръст в икономиката от 3,8 процента, регистриран през второто тримесечие на годината, Турция успя да стане втората страна с най-висок растеж сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и третата сред страните от Г-20, сочат данни на ОИСР и Турския статистически институт (TUIK).

Сред страните от ОИСР Коста Рика е на първо място с ръст от 5,1% през периода април-юни тази година спрямо същото тримесечие на предходната година. Турция я следва с 3,8 на сто, а Мексико е на трето място с 3,5 процента.

Средният ръст на икономиките на страните от ОИСР през второто тримесечие се оценява на 1,5 процента. През разглеждания период икономическият растеж в Европейския съюз (ЕС) е едва 0,5 процента.

Сред страните, чиито данни бяха обявени в ОИСР, Естония беше страната, чиято икономика се сви най-много с минус 3 процента. Тази страна е следвана от Унгария с минус 2,3 на сто и Швеция с минус 2,2 на сто.

Турция беше и сред първите 3 сред страните от Г-20.

Страната с най-висок темп на растеж сред страните от Г-20, чиито данни за растежа за второто тримесечие бяха обявени, е Китай с 6,3 процента. Индонезия e с 4,9 процента, Турция с 3,8 на сто и Мексико с 3,5 процента следват в класацията.

Турският финансов анализатор и икономист Халюк Бюрюмджекчи заяви, че през първата половина на тази година, въпреки земетресението през февруари, националният доход се е увеличил с 3,9 процента и основният двигател е вътрешното търсене, подобно на предходната година.

През втората половина Бюрюмджекчи заяви, че тенденцията на растеж в Турция се е забавила, особено след юли, поради спад в производствените сектори. 

"Въпреки някои трудности поддържаме очакванията си за растеж от 3 на сто тази година", заключи финансиста.

Професорът в Стопанския факултет на Истанбулският университет д-р Сефер Шенер, от друга страна, заяви, че увеличението в сектора на услугите, което е значително над средното, може да се оцени положително от гледна точка на икономическите очаквания.

Шенер допълни: „Особено с градската трансформация поради очакваното земетресение в Истанбул имаме голям ръстът на строителния сектор от 6,2 процента.

Тази тенденция се очаква да продължи и да се развие. Това показва, че този сектор ще допринася за непрекъснат растеж на страната през следващия период.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?