Следвайте ни

Турция тества ваксина за трета бустерна доза

viber icon

Турция започна да прилага своя местен кандидат за ваксина срещу COVID-19 на доброволци в голяма болница в Анкара като част от фаза 3 на клиничните изпитания, за да сравни ефикасността ѝ с тази на разработената от Китай  Коронавак. 

Доброволците, получили по две дози Коронавак, преди поне 90 дни, ще могат да участват в тестовете, които ще се проведат в Анкара, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Туитър.

Той добави, че тези, които възнамеряват да участват в опитите, също трябва да бъдат във възрастовата група 18-59 години.

Изследователите се опитват да наемат още 222 доброволци за изпитанията в болницата, каза д-р Ихсан Атеш, главен лекар на градската болница в Анкара.

Атеш каза пред репортери, че опитите ще бъдат "рандомизирани и двойно-слепи", което означава, че нито участниците, нито изследователят ще знаят коя ваксина се прилага.

"В това проучване ще сравним ефикасността при прилягането на третата, бустер доза от ваксините Тюрковак и Коронавак," каза Атеш.

Проучването има за цел да сравни "ранната и късната ефикасност на ваксините" с доброволци, каза той. Миналата седмица Турция започна да тества своята местна Covid-19 ваксина на доброволци и в Истанбул като част от проучванията на фаза 3.

Тюрковак, подобно на Коронавак, е инактивирана ваксина. 

Турция е приложила 63 милиона дози ваксини срещу COVID-19, от началото на ваксинацията, според официалните данни в четвъртък. 39 млн. са ваксинирани с една доза, а 20,5 млн. са изцяло имунизирани срещу коронавирус, което е 24 на сто от населението на страната. 


Турция от началото на месеца вече прилага и трета доза от Пфайзер-Бионтек, на хоратата над 50 г. и медицинските работници.

Междувременно тази седмица основателя на Бионтек, Уур Шахин каза пред медиите: „Светът няма да успее да овладее Covid-19 епидемията без трета доза поддържащи иРНК ваксини. Нашата цел е да ограничим епидемията.  И не можем да направим това без третата доза бустер ваксина.  Това е мнението, което категорично защитавам."
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?