Следвайте ни

Турция търси в Черно море още природен газ с нов кораб

viber icon

Турският сондажен кораб "Кануни " отплава днес по Босфора по пътя си към Черно море. 

По време на церемонията по изпращането от пристанището на Хайдарпаша в Истанбул Донмез каза, че "Кануни" ще подпомага сондажа който вече извършва на място корабът „Фатих“. Той откри 320 милиарда куб.метра газ (bcm) само в рамките на един месец.

Запасите, открити в района, бяха ревизирани по-късно до 405 милиарда куб.метра и с това завърши първия сондаж, каза Донмез.

Добиването на тази газ би могло да отговори на битовите нужди на Турция за газ в продължение на повече от 20 години, каза Донмез и добави, че до момента Турция е произвела 16,8 милиарда кубически метра газ, но е успяла да открие 24 пъти повече газ от само от този нов сондаж.

За да постигне подобни резултати в Черно море, "Кануни" беше добавен към флота на Турция в началото на тази година. След извършване на необходимата поддръжка и подобрения в пристанището Ташуку на Мерсин, корабът пристигна в пристанището Хайдарпаша. Тук корабните кули бяха демонтирани, за да може да премине под мостове на Босфора. Корабът ще бъде готов за нови операции след повторно сглобяване на кулата, навигационни изпитания и след монтаж на сондажно оборудване в черноморското пристанище Фильос", каза той.

Корабът „Кануни“ ще започне първото сондиране в Черно море в началото на следващата година, използвайки способността му да пробива на дълбочина от 3000 метра.

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к "МАРИЦА"

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?