Следвайте ни

Турция строи свой „Пентагон" във формата на полумесец СНИМКИ

viber icon

Турция ще изгради огромен комбиниран военен щаб и ще събере Министерството на отбраната, началника на Генералния щаб, както и командването на силите под един покрив в опит да координира допълнително отбраната на страната, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган .

„В съответствие с променящите се и развиващи се нужди на отбраната, ние сме длъжни да съберем всички различни институции под един покрив и да работим с тях в координация. Има нужда от комбиниран център. Този център ще подаде много различен сигнал по отношение на отбраната и инвестициите “, каза Ердоган на церемонията по първата копка на грандиозния военен комплекс в предградие на Анкара на 30 август.


Комплексът ще събере Министерството на отбраната, началника на Генералния щаб и щабът на сухопътните, въздушните и военноморските сили, които в момента са разположени в икономическото сърце на града, кв. Къзълай. Припомняйки, че тези сгради са построени между 30-те и 60-те години на миналия век, Ердоган каза, че настоящите условия за сигурност изискват по-добре координирана отбранителна институция.


„Нашата цел е да открием този комплекс на стогодишнината от основаването на Република Турция на 29 октомври 2023 г.“, каза той, информирайки, че най-високите технологии ще бъдат използвани за тези щадящи околната среда помещения.


Около 15 000 служители ще могат да работят в 900 000 кв. метра вътрешно пространство, което ще бъде построено върху площ от 12,6 милиона кв. метра, информира президентът.

Този вид структура илюстрира нарастващата мощ на Турция в региона, каза Ердоган. 

Ердоган заяви, че турските въоръжени сили експулсираха 21 000 души от своя персонал поради връзки с терористичната организация ФЕТО.
Президентът допълни, че никоя друга страна в света не е била подложена на такъв шок като опита за преврат на 15 юли 2016 г. Въпреки това Турция успя да въведе успешно нова система в толкова кратко време.

Ердоган заяви, че след опита за преврат Турция е извършила цялостна реформа на турските въоръжени сили, включително образователните ѝ институции.

Снимка: Анадолска агенция 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?