Следвайте ни

Турция стяга зимните курорти, готви се за бум на туристи

viber icon

Пострадала силно от коронавируса през летния сезон, Турция се надява да компенсира последиците в туристическия сектор с бум на предварителните резервации за зимния сезон.

Популярна предимно със своите  морски курорти на бреговете на Егейско и Средиземно море, малцина знаят че Турция също предлага много добри условия и в своите ски курорти.

Сред осемте ски курорта в Турция, ски центърът Улудаъ до Бурса и ски курорта Ерджиес в централната част на Кайсери са най-популярни дестинации за любителите на ски и сноуборд в страната.

„Поради ограниченията за пътуване в Европа или Далечния изток, туристите, особено от Русия, Украйна, Полша и Чехия, предимно насочиха маршрута си към Турция“, каза Мурат Кахид Джинги, председател на ски курорта Ерджиес, в интервю за медиите. Целим да бъдем достойна алтернатива на популярните европейски и българските курорти в тези трудни за бизнеса времена. Тъй като в много държави ще бъде ограничен достъпът на чужденци през зимния сезон заради Covid-19. 

"За първи път директните полети Киев-Кайсери трябва да стартират от 27 декември", каза той и добави, че някои туроператори трябва да отменят споразуменията си, тъй като планинските хотели са напълно резервирани от сега. Тъй като базата е недостатъчна. 

Инвестициите в курорта продължават въпреки пандемията и когато строителството на хотела завърши, броят на туристите, настанени тук, ще се удвои в рамките на две години.

"Беларус, Естония и Латвия също са сред онези страни, от които получихме голямо внимание тази година."

Повече от 2 милиона туристи,  скиори или сноубордисти, посещават курорта всяка година, каза Джинги.

Ски центърът Ерджиес, който отговаря на международните стандарти, е едно от популярните места в Турция през зимния сезон. Разположен е в близост до Кападокия, друг популярен туристически регион в Турция, известен със своите приказни скални образувания. 

Бурак Беджерен, партньор в ски центъра Улудаъ, до Бурса, заяви, че предварителните резервации от международни посетители обещават да балансират спада в вътрешното търсене.

"Като цяло всяка година приемаме немски, френски, британски, белгийски или северноамерикански туристи, но тази година посетителите са предимно от Русия, Украйна и Полша", заяви Бечерен.

Полетите до Бурса ще се извършват шест пъти седмично.  Туристите обикновено остават в Улудаъ седем дни или повече, каза той.

Той заяви, че ръководството на ски центъра стартира иновации, за да осигури нулев контакт в разгара на пандемията.

„Въведохме онлайн сайт, където за първи път в Турция продаваме е-билети за ски пистите.“
„Тази система е ограничена с 3000 билета за тази година и изглежда лесно ще ги продадем всички.“

Междувременно Беджерен подчерта, че не само хотелите в региона, но и кафенетата и ресторантите имат „Сертификат за безопасен туризъм“, който определя изчерпателни стандарти за безопасност във всички области, от авиокомпаниите до нощувките, за турските граждани, международните посетители и туристическите служители.

Тази година дрехите за ски и някои аксесоари ще се продават само, вместо да се наемат за опазване на хигиената и здравословното състояние, каза още той.

Ски курортът Улудаъ приветства 4 милиона туристи всяка година със своите хотели с капацитет от 7000 легла и 20 ски писти на близо 400 000 метра.

Туристите също така избират Улудаъ за новогодишните празници, тъй като достъпът му от Бурса е изключително лесен с автомобил или дори с кабинков лифт от града. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?