49

Турция стимулира доброволното връщане на сирийци в родината им

Турция създава конфортна инфраструктура през границата, за да улесни доброволното завръщане на сирийците в родината им, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък. Той подчерта значението на създаването на безопасна зона в Северна Сирия в сътрудничество с различни партньори.

АА

„Построихме къщи от брикети в Северна Сирия. Направихме това като държава и с неправителствени организации“, сподели Ердоган на среща в Истанбул.

АА

"С подкрепата на Катар, работата по изграждането на къщи в Сирия, които могат да приемат 1 милион бежанци, продължава. Вчера министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу даде началото на церемонията по първата копка", обяви президента.

„Ние създадохме и изграждаме инфраструктурата за доброволно завръщане на сирийци в Турция в тяхната страна.“

АА

Президентът добави, че тези усилия трябва да имат "хуманен, съвестен и ислямски" аспект, подчертавайки, че Турция не може да връща сирийци "чрез използване на сила".

Сойлу присъства в сряда на церемония по първата копка на „Проекта за доброволно, безопасно и честно завръщане“ в северния сирийски окръг Джараблус, където над 240 000 сгради ще бъдат построени на 9 отделни места в регионите Идлиб и Африн през следващите три години.

АА

Турски официални лица обявиха, че процесът на организирано връщане не само в граничната зона, но и в цяла Сирия вече е стартиран в дискусиите с Дамаск. Русия и Иран също участваха в сирийската криза, като подкрепяха военно Асад, но през последните години работят за облекчаване на размразяването на отношенията между Анкара и режима на Асад.

АА

Около 554 000 сирийци са се завърнали от Турция в региона, контролиран от турските военни сили. В тези части в Северна Сирия са изградени нови училища, болници, организирани индустриални обекти и по-добра инфраструктура.

АА

Повече от 6 милиона сирийци сега живеят в близо 107 000 жилища от брикети, построени в Африн. Турция работи усилено, за да нормализира ежедневния живот в региона, заяви Сойлу.

Повече от 3,7 милиона сирийци живеят в Турция, което я прави най-голямата страна в света, приемаща бежанци.

След началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., Турция прие политика на „отворени врати“ за сирийците, бягащи от преследване и бруталност.

АА

Сирия е въвлечена в ожесточена гражданска война от началото на 2011 г.

Стотици хиляди хора са били убити, а повече от 10 милиона други са разселени, включително половината от тях вътрешно, според оценки на ООН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?