Следвайте ни

Турция стартира ваксинацията на работещите в туризма

viber icon

Турция започна ваксинациите срещу коронавирус за служители в туризма от тази седмица, каза министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. 


От понеделник служителите на авиационната индустрия също започнаха да получават първите си ваксини, включително пилоти и кабинни екипи, обяви Ерсой. 


В интервю за турската частна телевизия Фокс TV министърът каза, че туристическите съоръженията, които в момента са отворени, ще получат приоритет в кампанията за ваксинация и че другите ще следват въз основа на датите, които те отварят отново.


Кампанията обхваща над 1 милион работници в туристическия бранш.

 

Ерсой каза, че разглеждат дали съоръженията притежават вече сертификат за безопасен туризъм, програма приложена миналата година за осигуряване на строги мерки за безопасност и хигиена в местата за настаняване и летищата.


Заради пандемията и ограниченията броят на чужденците, посещаващи страната, спадна със 71,7% през 2020 г. и бе едва 12,7 милиона, според официалните данни. Приходите на сектора през миналата година са спаднали с 65,1% до 12,06 млрд. долара.


От Анкара заявиха, че тази година се очаква раздвижване в бранша, с около 34 милиона чуждестранни посетители, като приходите е възможно да достигнат около 23 милиарда долара през 2021 г.


Ерсой каза, че данните, които получава ежедневно, показват, че мобилността се увеличава от април. Очаква се притокът от Русия, Украйна, България и други близки страни да се ускори от края на месеца, отбеляза министърът.


Надеждите на турския туристически бизнес са насочени и към предстоящото разхлабване на мерките във Великобритания. Агенциите споменават, че резервациите за май от Обединеното кралство са нарастнали значително.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Dinko

Dinko

09.04.2021 | 13:01

Trqbva da se zakrie tuci kenefa.

Отговори
0 0
Dinko

Dinko

09.04.2021 | 12:47

Zalivai kenefa tuci s belina.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?