Следвайте ни

Турция стартира международните полети първо с България

viber icon

Михаел Гушев, кореспондент на в. "Марица


След като ситуацията около COVID-19 започна постепенно да се нормализира в Европа, държавите започнаха да планират възобновяването на международните полети. И докато Европейският съюз планира да отвори постепенно от 15 юни границите между страните членки, то в Турция със старта на процеса на нормализиране вътрешните полети започнаха постепенно от 1 юни, а генералният мениджър на Турските авиолинии Билал Екши обяви, че след 10 юни се предвижда стартиране и на международните полети. Турция поетапно от средата на март прекрати всички международни полети. Три месеца по-късно страната се готви да ги възобнови. 

Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу също го потвърди. „Планираме постепенно да стартираме полети до 40 страни през юни. Беше направено предварително споразумение с 15 държави за взаимно отваряне на полетите.

Първите полети ще бъдат извършени до България, Гърция, Северен Кипър и Катар на 10 юни." На всички пътници, които влизат в Турция, ще бъде правен тест за COVID-19 и ще попълват декларация с адрес, на който ще да пребивават, докато са в страната. Там ще получат резултата от теста. Турските власти припомниха пред медиите, че ако някой чужденец се зарази с COVID-19 в Турция, то неговото лечение ще е за сметка на турската държава. 

Министърът на транспорта Караисмаилоглу добави: „Водим преговори с още 92 държави за отваряне на международните полети, които ще бъдат безопасни и съобразени с новите хигиенни изисквания заради коронавируса. Вече постигнахме споразумение с Австрия, Литва, Сърбия, Казахстан, Албания, Беларус, Обединените арабски емирства, Молдова, Узбекистан, Украйна, Мароко, Йордания, Судан и Италия за взаимно отваряне на международни полети." Полетите до тези страни ще започнат от 14 юни. Постепенно се предвижда да стартират и полети до още държави. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?