Следвайте ни

Турция стъпва на Луната през 2023 година

viber icon

Русия и Турция подготвят двустранно споразумение за сътрудничество в космическата индустрия, според изявление на руската космическа агенция от вчера. 

Очаква се споразумението да постави "солидна основа за по-нататъшното успешно сътрудничество между страните в областта на космоса", заяви руската агенция ТАСС, цитирана от Държавната корпорация за космически дейности Роскосмос.

Роскосмос приветства интереса на Турция за развитие на двустранно сътрудничество с Русия в космическата индустрия и заяви, че е готов за пълно сътрудничество с турската страна.

"Нашите държави вече са изградили силни бизнес контакти в космическия сектор. От доста дълго време обсъждаме възможността за изпълнение на отделни космически проекти, а със създаването на Националната космическа агенция в Турция нашият диалог излиза на ново ниво .

"Винаги се радваме да работим с турски колеги и се радваме да получим техните предложения за разработване на съвместни космически проекти," се казва в него.

Във вторник президентът Реджеп Тайип Ердоган представи програмата - пътна карта, която според него се основава на реалистични и конкурентни цели.

Програмата е изготвена и ще се изпълнява от Турската космическа агенция (TUA), като очертава 10-годишната визия на Турция, стратегии, цели и проекти за космическа политика.

Амбизиозният проект предвижда Турция да изпрати своя първа мисия до Луната до 2023 г., като за в бъдеще се предвижда да започне разработката и на ракети, изцяло произведени в страната.
Днес в Турция започна дискусия как да се избегне думата-чуждица "космонавт" и да бъде използвана друга дума от турски произход.

Снимки Анадолска агенция
 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай