Следвайте ни

Турция срещу призива да я санкционират заради Кипър

viber icon

Турция отхвърли днес призива на Европейския парламент за санкции срещу Анкара заради неотдавнашното посещение на президента Тайип Ердоган в северната част на Кипър, провъзгласила се за Северно Кипърска турска държава  (СКТР), като нарече искането "несвързано с реалността".

В четвъртък парламентът на Европейския съюз се съгласи с необвързваща резолюция в подкрепа на членката на ЕС Кипър, призоваваща лидерите на ЕС да "предприемат действия и да наложат строги санкции" срещу Турция, което вероятно ще засили подкрепата на Франция за налагането на санкции срещу Анкара в ЕС срещата на върха следващия месец.

Турция е в противоречие с членовете на ЕС Гърция и Кипър заради проучванията за природен газ в спорните води на Източното Средиземноморие.

Ердоган разгневи Кипър, чиято територия обхваща южната половина на разделения средиземноморски остров, на 15 ноември, като посети Вароша, курорт на острова, който е военна зона, ограден и изоставен в ничия земя от 1974 г. насам.

Анкара подкрепи частичното възобновяване на Вароша миналия месец в ход, критикуван от САЩ, Гърция и кипърските гърци.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой осъди резолюцията и обвини Европейския парламент, че е "предубеден и откъснат от реалността" за Кипър.

"Ако този подход и манталитет се запазят, не би било възможно органите на ЕС да донесат конструктивен принос за уреждането на кипърския въпрос", каза Аксой.

Той отбеляза, че Турция ще продължи да защитава както собствените си права, така и тези на кипърските турци, като същевременно добави, че Анкара ще продължи усилията си за диалог и преговори.

Кипър е разделен от турското нашествие през 1974 г. след  опит на гръцки преврат. Само Анкара признава Северен Кипър за независима държава, но не и международно признатото кипърско гръцко правителство на юг.

Франция все още не е изготвила санкции срещу Турция, но дипломати твърдят, че всякакви мерки вероятно ще са насочени към области от турската икономика, свързани с проучването на природен газ в моретата край бреговете на Кипър.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?