Следвайте ни

Турция сред първите пет страни в света по добив на злато

viber icon

Около 20 тона злато с пазарна стойност от 1,2 милиарда долара и 3,5 тона сребърни резерви с пазарна стойност от 2,8 милиона долара са открити от фирмата "Коза Алтън" в провинция Аъръ в източна Турция, в близост до Иранската граница, съобщи министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк вчера.

Министърът говори по време на церемонията по първа копка на строителството  на съоръжението за добив на злато в района, на което присъства и министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

Варанк посочи, че „Намереният резерват има много по-богато съдържание в сравнение с други подобни мини в страната“. Министърът отбеляза, че този резерв ще даде значителен принос за икономиката на страната, като добивът ще бъде реализиран по нова екологична технология."

Очаква се фирмата да инвестира общо 160 милиона долара в съоръжението за добив на злато. 

Министърът заяви, че Турция придава специално значение на развитието на миннодобивната индустрия, за да отговори на нуждите на нарастващата икономика на Турция. 

Страната има огромен производствен капацитет с обем на инвестициите от 6 млрд. долара, в който работят 13 000 души.

Турция е сред малкото страни в света, които имат толкова значителен добив на злато, каза той.

В началото на 2000-те страната не е произвела дори грам злато, въпреки че е разполагала с резерви. Тогава нуждите на страната са се задоволявали изцяло чрез внос.

„Сега Турция се нарежда на 12-то място в света по доказани златни резерви и когато погледнем потенциала, тя е сред първите пет страни“, каза Варанк.

Миналата година страната извлече 42 тона злато от 18 действащи мини въпреки пандемията.

Варанк каза, че проучвателните дейности продължават в мината, която според изчисленията има шестгодишен живот.

Министърът на енергетиката Донмез добави по време на церемонията: „За 20 години сме произвели общо 382 тона злато. С това производство на държавата беше осигурен данъчен доход, равен на 76 тона злато. "

Донмез каза, че целта им е да произведат над 45 тона злато тази година и да достигнат до 100 тона годишно за пет години.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?