Следвайте ни

Турция спира търг на Сотбис заради откраднати плочки от древни джамии СНИМКИ

viber icon

Миналия месец известната аукционна къща Сотбис в Лондон проведе търга, на който се предлагаха за продажба две керамични плочки, за които се твърди, че са сред откраднатите от джамия в Южна Турция преди 19 години. Министерството на културата и туризма успя да спре тяхната продажба и предприе съдебни действия за връщането им, съобщи турската новинарска агенция "Доган"  (DHA)


Турция вече търсеше 223 плочки откраднати от джамията Улу в южната провинция Адана. Плочките бяха описани като „керамични плочки, произведени в град Изник, с растителни декорации, датиращи от 1575 г.“. 


В Османската империя изкуството на ръчно рисуваните плочки е изключително популярно. Град Изник ​​е най-активният център в който работят османски дворцови художници. 


Типични мотиви върху керамичните плочки от Изник са лалета, рози, нарове и зюмбюли, предимно в кобалтовото синьо и тюркоаз. Те са предимно архитектурни плочки заради многобройните строителни проекти, поръчани от султан Сюлейман I (1520-1566), чието управление се счита за върха на империята. 


През 2009 г. полицейска акция в Истанбул успя да открие 67 от откраднатите плочки. Властите подадоха молба до Интерпол, за да открият останалите плочки, за които се предполага, че са изнесени контрабандно в чужбина.


Внимателна експертиза разкрива, че плочките предложени на търга в Лондон имат същия размер, мотиви и характеристики като откраднатите. Това е използвано като доказателство, за да убеди британските власти да спрат продажбата. Сега Анкара очаква отговор от Сотбис за искането да върнат керамичните плочки на Турция.


Турция е успяла да си възвърне 2712 артефакти, изнесени контрабандно в чужбина, благодарение на стриктното преследване на откраднати антики, които са попаднали в търгове и частни колекции.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Glavnokomadvasht

Glavnokomadvasht

17.04.2021 | 17:08

Turskata sgan trqbva da e zakrita

Отговори
1 2
Schetovodstvo

Schetovodstvo

18.04.2021 | 06:20

MASHAA ALLAH,ASHKOLSUN I AFERIM NA TURTSITE I TURTSIYA !

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?