Следвайте ни

Турция спасява имигранти, изоставени от Гърция в Егейско море СНИМКИ

viber icon

Операция на турската брегова охрана за спасяване на 25 лица, търсещи убежище, които бяха отблъснати от Гърция на произвола на съдбата в Егейско море, беше заснета от безпилотни летателни апарати тези дни между турския курортен град Бодрум и гръцкия остров Кос. 

Кадрите показват, че два гръцки кораба на бреговата охрана избутват лодката, превозваща 25 мигранти, включително деца, от техните териториални води към турски териториални води.

След това двата патрулни кораба напуснаха района с маневра, която може да преобърне или потопи лодката на бежанците.

По-късно мигрантите бяха спасени от лодка на бреговата охрана на Турция.

През последните месеци се наблюдават множество  подобни съобщения за гръцки сили, които незаконно отблъскват лодки на търсещите убежище, застрашавайки живота на бежанците.

Миналата седмица турското министерство на отбраната повтори, че "гръцките войници не се въздържат от ходове, които биха могли да потопят лодки, превозващи десетки мигранти, включително деца. Те откриват огън около лодките и ги пробиват с шипове".

Турция и Гърция са ключови транзитни пунктове за търсещите убежище, бежанците и мигрантите, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот.

Гърция е широко критикувана от международни хуманитарни органицации, за използване на прекомерна сила, включително изстрелване на водни оръдия и сълзотворен газ за отблъскване на входящи мигранти, както и опит за потъване и отблъскване на мигрантски лодки в Егейско море.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?