Следвайте ни

Турция сключи договор за 50 милиона дози китайска ваксина

viber icon

Турция е подписала договор за закупуване на 50 милиона дози от ваксината COVID-19 от китайския Sinovac Biotech, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа.
Ваксината трябва да бъде доставена през декември, януари и февруари, заяви министъра.

 

„Ако всичко върви добре, планираме да започнем да ваксинираме рискови групи постепенно, започвайки от нашия здравен персонал“, каза той и добави, че хората ще бъдат ваксинирани безплатно.


Най-малко 10 милиона дози от китайската ваксина ще бъдат доставени през декември, но целта е да се получат около 20 милиона дози, а още 20 милиона дози са планирани за януари и поне 10 милиона дози ще бъдат получени през февруари, уточни Коджа.


В изказване в Анкара след заседанието на Научния съвет на Министерството на здравеопазването на 25 ноември, Коджа повтори, че Турция води преговори и с други разработчици на ваксини, включително Русия.


„Важното тук е да започнем да използваме ваксини, за които се знае, че са ефективни и надеждни. Мисля, че календарът за ваксинация може да започне на 11 декември“, каза той.


По-рано този месец министърът разкри, че Анкара се надява да купи дози ваксина и от Pfizer и BioNTech. Турция се надява да може да получи един милион дози и от тази ваксина до края на годината. Преговаряме постепенно да достигнем до 25 милиона в рамките на една година, започвайки от януари, каза тогава Коджа.


Министърът напомни, че Турция провежда проучвания за разработване и на собствени ваксини

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?