Следвайте ни

Турция си върна откраднатата статуя на Кибела

viber icon

Статуята на Кибела, пренесена контрабандно в Израел, след като е била открита по време на пътното строителство през 1964 г. в западната турска провинция Афьонкарахисар, ще бъде върната в Турция и изложена в специално построения исторически музей в града.

„Жителите са много доволни от завръщането на статуята. Очакваме я с нетърпение“, каза градският управник на Афьонкарахисар Гьокмен Чичек.

1700-годишната анадолска богиня майка, която беше иззета, когато аукционна къща се опита да я препродаде в САЩ, беше върната в родината си с полет на Турските авиолинии от САЩ. Връщането на ценната реликва бе осъществено с големите усилия на турското МВнР и министерството на културата и туризма. Турските власти заявиха, че процесът на връщане на статуята е започнал, след като израелските им колеги се свързали с тях.

На 15 декември се проведе търг за строителството на новия археологически музей, който се изгражда в Афьонкарахисар.  Очаква се музеят да изложи много исторически артефакти от разкопки, извършени в три могили в Болвадин, в древния град Апамия в Динар от 1989 г. и в древния град Амориум в Емирдаг, намиращи се в района, като център на експозицията ще бъде статуята на Кибела.  

Смята се, че тя датира от трети век пр.н.е.  Почитали я в големи части на Мала Азия, както и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?