Следвайте ни

Турция си прибира 2700 контрабандни артефакти от чужбина

viber icon

Наричана „люлката на цивилизациите“, Турция е дом на разнообразно наследство, което също я прави добра мишена за контрабандисти от десетилетия. Чужденците са разграбили всичко - от скъпоценни съкровища до парчета плочки от джамии - понякога властите са разрешавали кражбите в миналото. В днешно време властите имат нова политика на лов за артефакти, които украсяват колекциите на музеи и частни колекционери по целия свят. През последното десетилетие Турция успя да върне 2712 артефакта, от малки статуи до саркофази. 

Яхя Кошкун, заместник-директор в Главната дирекция на културните ценности и музеи към Министерството на културата и туризма, казва, че контрабандата е толкова стара, колкото и историята на човечеството, но тя се е увеличила между 17 и 19 век. „В древни времена държавите завоеватели си позволявали завземането на ценни предмети на завладените от тях места, като знак за техните победи. По-късно тази форма на контрабанда се разви. В Анадола контрабандата на артефакти процъфтява, започвайки от 17-ти век “, каза той пред Анадолската агенция (АА).

„Днес тъмна история на контрабандата се крие в историята на най-големите световни музеи. Често виждаме там изложена колекция от артефакти, изнесени контрабандно от нашата страна. Понякога се появяват на търгове, в частни колекции “, каза той.

Статуя на Кибеле върната от САЩ. Снимка АА

„Ние следим търговете по целия свят. Ние изследваме всички каталози на търговете, за да открием всеки артефакт, внесен контрабандно оттук “, казва Кошкун. Всеки път, когато на търг се появи артефакт свързан с Турция, властите в страната предприемат съдебни действия за спиране на продажбата.

Кошкун се хвали, че търгачите вече са много по-предпазливи благодарение на техните усилия. "Те знаят, че Турция ще дойде след тях и ще имат правни проблеми, ако пуснат такъв артефакт в продажба", каза той.

Министерството на културата и туризма също преследва контрабандни артефакти. Усилията се координират с МВР и Интерпол. Тази година министерството има 70 дела, по които работи по извличането на артефакти. Някои от тези случаи включват стотици артефакти, от монети до статуетки. Наскоро през март в Турция бяха докарани 413 парчета от Унгария, с които страната се радва на тесни връзки.

Също така, наскоро властите подписаха сделка със САЩ за връщане на артефакти, изнесени контрабандно от Турция. Очаква се споразумението, влязло в сила на 24 март, да осигури връщането на множество артефакти с произход от Турция от тази страна. 

Властите също планират да финализират скоро сделка с Швейцария за връщане на артефакти, изнесени контрабандно от Турция.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

16.07.2021 | 11:10

ERDOGAN ,ERDOGAN S TAKAV LIDER NA NAROD,DARJAVA I MUSLUMANSKATA OBSHTNOST NA SVETA E RENESANSA NA TURTSIYA , ETO VI PRIMER NA ISTINSKI COVEK-SAPRUG-BASHTA-DYADO I BRAT PRAKYIKUVASHT MUSLUMANIN-LIDER OT NAY-VISOKO NIVO I KLASA ,KOYTO ZA 20 GODINI NAPRAVI TOVA ,KOETO PRODAJNITSITE,BEZVERNITSITE,POKLONITELITE NA FALSHIVIYAT SOLUNSKI SIONISTKI "BASHTITSA"-ATATYURK-PUT,NE USPYAHA PONE 1/4 DA NAPRAVYAT ZA 80 GODINI, BEZVERNO VLASTUVANE S PIENE,BEZVERIE,IDOLOPOKLONICHESTVO,ZAPADNOMANIYA,LAKEYSTVO,AMORALNOST...!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?