Следвайте ни

Турция ще ваксинира по 1,5 милиона души дневно

viber icon

Турция има за цел да ваксинира около 1,5 милиона души ежедневно с ваксина срещу коронавируса, съобщи професор Мустафа Нечми Илхан, член на съвета към правителството, отговарящ за мерките срещу пандемията.

Проф. Илхан каза че плановете за масови ваксинации са в ход и екипите скоро ще бъдат на терен, за да ускорят процеса.

Правителството в Анкара обяви, че първата пратка от 3 милиона броя на ваксината CoronaVac, разработена от китайския Sinovac, въпреки забавянето, се очаква да пристигне всеки момент. Общо 50 милиона дози от ваксината, са поръчани от Турция.

Илхан заяви, че се планира  екипи от по трима души да извършват ваксинации и всеки екип трябва да обслужи поне 200 души на ден. Ваксинацията не е задължителна. Здравните работници и гражданите на 65 и повече години ще бъдат приоритетни. Илхан каза, че няколко групи ще бъдат освободени от ваксинация, включително тези под 18-годишна възраст, бременни жени и кърмещи майки. 

„Тези, които са имали коронавирус през последните 4-6 месеца, няма да подлежат на ваксинация на първо време“, допълни той. 

Предвижда се имунизацията да стартира едновременно в цялата страна. „Имаме население от около 83 милиона души и планираме около 65 милиона души да бъдат ваксинирани до края на юни“, добави той.

Организацията за ваксинация няма да бъде ограничена до болници или малки квартални поликлиники. Лекарите на работното място в големи компании и фабрики ще бъдат упълномощени да извършват също ваксинации на място. Инвалидите ще могат да получат ваксината у дома, а жителите на домовете за възрастни хора и затворниците също ще бъдат ваксинирани на място. 

Вестите за ваксини заливат социалните медии, последвани от фалшиви новини и конспиративни теории от скептици, разпространяващи неоснователни твърдения за ваксините. Учените работят, за да уверят обществеността, че ваксините са безопасни и досега не са причинили сериозни странични ефекти.

В Турция общият брой на случаите от Covid-19 вече наближава 2 милиона.  

Броят на жертвите от COVID-19 в Турция е достигна 17 364 с 243 допълнителни смъртни случая, най-високият дневен брой от началото на пандемията, според данните на Министерството на здравеопазването, публикувани в четвъртък. Здравните власти съобщиха за още 27 515 коронавирусни инфекции.

През изминалия ден са се възстановили 30 494 случая, докато са били проведени над 206 хил. теста за COVID-19.

В последните дни броя на излекуваните надминава този на новозаразените пациенти. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?