Следвайте ни

Турция ще си сътрудничи с други държави в космическа мисия

viber icon

Генералният мениджър на Турската космическа агенция заяви (ТКА), че страната ще започне своята космическа мисия с подкрепата на други страни, когато тя изпраща космонавт в космоса, тъй като все още не е страна партньор на Международната космическа станция (МКС).


Президентът Реджеп Тайип Ердоган представи национална космическа програма на 9 февруари в столицата Анкара, обещавайки да изпрати астронавт в космоса през 2023 г., който ще отбележи 100 години от създаването на турската република.


„Трябва да сме в космоса. Ние сме обречени да бъдем бедни, ако не излезем в космоса “, каза Сердар Хюсейин Йълдъръм и добави, че страната няма да го прави със собствени средства.


"Турция цели мисия с кацане на повърхността на Луната през 2028 г. , но като първа стъпка искаме да навлезем в космическото пространство през 2023 г.“


Йълдъръм добави, че Турция може да работи в рамките на международно сътрудничество за създаване на космически кораб, без обаче да назове нито една държава. 


Преди седмица от Русия заявиха готовността си за съвместни дейности с Турция по мисията. 


Ердоган на 9 февруари заяви, че се планира първоначално да бъде направено грубо кацане на Луната с ракета, в която да има турско участие, а през 2028 г. ще бъде направено изстрелване на ракета, изцяло проидведена в Турция.


"Ние имаме план да изпратим на първо време турски астронавт на МКС."


Тъй като Турция не е страна партньор на МКС, страната ще се нуждае от подкрепата на страната партньор за това.


САЩ, Великобритания, Русия, Япония, Канада, Бразилия и 10 държави от Европейската космическа агенция участват в МКС.


„Повече от 560 души излязоха в космоса. Никой не е бил турски гражданин. Искаме да го направим. Ще изпратим нашия астронавт с квота на страна партньор “, добави той.


Той каза, че Турция трябва да „остави следа на Луната“, за да „има думата“ по въпросите, случващи се на Земята.


„Турция започна космически работи преди повече от 20 години. Но едва наскоро създадохме собствена космическа агенция. Загубихме достатъчно време. "


Турската космическа агенция е официално създадена с президентски указ на 13 декември 2018 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай