3906

Турция ще работи с ООН за траен мир в Газа

Ердоган очаква от Ирак, определянето на ПКК за терористична организация

Турция ще започне нови усилия с офиса на генералния секретар на ООН срещу израелската окупация на Газа и продължаващите несправедливости срещу палестинците, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган , призовавайки ислямския свят да предприеме по-ефективни и осезаеми мерки по този въпрос .

Има стъпки, които трябва да предприемем. Ще положим усилия за съвместни действия с офиса на генералния секретар на ООН срещу разглезеното и злодейско отношение на Израел “, подчерта Ердоган пред група репортери при завръщането си от Ирак днес.

АА

Сега трябва да бъдем много по-чувствителни“, отбеляза той, като добави, че окупацията на Газа от Израел ще доведе до други окупации и може да направи Израел още по-безстрашен в атаките си срещу палестинците.

Ако ислямският свят продължи да действа неефективно по отношение на Газа, той рискува да загуби всичките си рефлекси, предупреди Ердоган. „Ето защо е невъзможно да мълчим. Трябва да активираме всички основни средства. Въпросът за Газа в момента е най-важният въпрос на ислямския свят. Ние трябва да се съсредоточим и да създадем реалистични и влиятелни общи политики.

Турският президент заяви, че страната му ще продължи да преговаря с Хамас и други регионални участници за тази цел.

На въпрос Ердоган описа последната си среща с политическия лидер на Хамас Исмаил Хания като много искрена, заричайки се още веднъж, че Турция никога няма да изостави палестинците.

Ердоган повтори, че Турция ще продължи усилията си пред международните трибуни, така че днешният Хитлер, израелският премиер Бенямин Нетаняху, да плати цената на своите зверства.

Що се отнася до връзките с Ирак, Ердоган припомни, че и двете страни са обявили волята си да напреднат в отношенията си в почти всички области, включително проекта за развитие на пътя, по който през април беше подписано споразумение с участието на Турция, Ирак, Катар и Обединените арабски емирства.

Ердоган съобщи, че по време на посещението му в Багдад са подписани общо 27 споразумения. 

АА

Що се отнася до сътрудничеството в областта на сигурността, Ердоган похвали хода на Багдад да определи ПКК като забранена организация в Ирак, но също така добави, че Турция все още очаква определянето на тази група като терористична организация.

„Надяваме се да видим конкретни стъпки в тази насока през следващия период“, подчерта той. Ирак ще бъде изчистен от тези терористи чрез съвместните усилия на Турция и Ирак, допълни президентът, като повтори решимостта на Анкара да се бори с ПКК и нейната наличност в Северна Сирия в съответствие с международното право и зачитането на териториалната цялост на съседите.

АА

„ПKK/PYD/YPG е заплаха срещу стабилността, развитието и мира на Ирак. Премахването на тази заплаха е в интерес на Ирак. Вярвам, че и те сега виждат това и ще отразят волята си за премахване на тази заплаха“, предположи президентът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?