1939

Турция ще произвежда дронове и в Казахстан

Безпилотният летателен апарат (UAV) "Анка", който сега се изнася за Казахстан, ще бъде произвеждан съвместно от турски и казахстански експерти, според изявление на Turkish Aerospace Industries (TUSAS).

 

Компанията подписа меморандум за разбирателство с държавната компания Kazakhstan Engineering относно трансфера на технологии, включително поддръжка и ремонт.

 

Най-новата разработка ще направи Казахстан първата производствена база на дроновете Анка извън Турция.

 

„Благодарение на това споразумение ние ще допринесем за укрепването на нашите търговски и приятелски връзки с приятелската и братска страна Казахстан“, каза генералният мениджър на TUSAS Темел Котил.

 

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган и казахстанският му колега Касим-Жомарт Токаев подписаха в столицата Анкара съвместна декларация за издигане на двустранните отношения до нивото на "засилено стратегическо партньорство".

 

Турция и Казахстан очакват 10 милиарда долара обем на двустранна търговия, каза турският президент.

 

Анка (TAI Anka) е семейство от безпилотни летателни апарати , разработени от Turkish Aerospace Industries първоначално за турските военновъздушни сили. Разработена в началото на 2000-те за мисии за въздушно наблюдение и разузнаване, Анка с годините се е развила в модулна платформа със синтетичен радар с апертура , прецизни оръжия и сателитна комуникация.

 

През 2017 г. компанията представи новия модел Анка-S и самолетът влезе на въоръжение в турските военновъздушни сили.

 

В последните години Египет, Пакистан и Тунис също използват тези летателни апарати.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?