Следвайте ни

Турция ще набави 105 милиона COVID-19 ваксини до края на април

viber icon

Турция се стреми да набави 105 милиона дози ваксини срещу COVID-19 до края на април, заяви здравния министър днес. Той добави, че Анкара ще получи и около 800 хил. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech този месец, като общо очаква близо 5 млн. дози по-късно. 

Анкара стартира национална програма за ваксинация миналия месец, която досега е дала първа доза на около 5,5 милиона души. Повече от един милион души са получили втората доза от ваксината, разработена от китайската Sinovac Biotech Ltd, според данни на министерството на здравеопазването.
 
В разговор с вестник "Сабах" министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че Турция планира да набави още 105 милиона дози до края на април, но не уточни кои ваксини ще бъдат получени. Той каза, че на турците ще бъде дадена възможност да избират между снимките на Sinovac и BioNTech, едва след като и двете са налични в изобилие. 

В момента всички ваксини ще бъдат прилагани единствено безплатно в здравните заведения на страната, по строго определен ред. Не се предвижда продажбата на ваксини в аптеките, както беше споменато преди време. 

Коджа заяви, че Турция се готви да извърши 35 милиона ваксинации през марткато досега са поръчани 50 милиона дози от китайската Коронавак на Sinovac и са в преговори за закупуване на ваксини, разработени от други компании. 

До момента Анкара е получила 13 милиона дози Коронавак, но все още няма дози на BioNTech. Дискутират се и някои съвмесни проекти за производство на чуждестранни ваксини в Турция. 

От средата на годината се очаква да бъдат завършени и изследванията по три разработени в Турция Covid-19 ваксини. 

От март Турция е съобщила за над 2,6 милиона случая и близо 28 000 смъртни случая от COVID-19. От началото на декември в страната има отново строги мерки ограничаващи пандемията, като вечерен час от 21 до 5 сутринта. А през уикенда, пълен полицейски час от петък до неделя. В следствие на меркшбите за сега страната е с много по-малко случай в сравнение с Европа. 

Президентът Тайип Ердоган заяви в сряда, че Турция ще започне постепенно връщане към „нормалния живот“, диференцирано, през март в зависимост от данните по райони.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай