49

Турция ще избере друг вариант, ако САЩ поставят условия за продажбата на F-16

Турция е готова да избере друг вариант, ако Конгресът на Съединените щати наложи условия за продажба на изтребители F-16, поискани от страната, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън.

Неотдавна в медиите беше тиражирана информацията, че евентуална сделка за F-16, която изисква одобрението на Конгреса на САЩ, зависи от одобрението на Турция за членството на Швеция и Финландия в НАТО. По този въпрос Калън заяви: „Информирани сме, че няма такова искане или желание на администрацията в САЩ. Ако някои сенатори, като Боб Менендес например, внесат това като условие в Конгреса, но същевременно отговорят положително на искането на F-35 на Гърция, те ще загубят позицията си на неутралитет в рамките на НАТО.“

Ако одобрението на НАТО за кандидатурата на Финландия и Швеция за НАТО е предпоставка, това е „неприемлива ситуация за Турция“, допълни той.

„Изключено е да предприемаме каквито и да е стъпки в тази посока. Ако администрацията или Конгресът на САЩ наложи предварителни условия по този въпрос, ние ще продължим по своя път“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?