71

Турция шашна света, намали лихвения процент при инфлация 80%

Турската централна банка извърши изненадващо намаление на лихвения процент, за да стимулира икономическия растеж и да поддържа заетостта на фона на нарастващия геополитически риск. Това съобщиха от банката,  добавяйки, че повишаващите се лихви по кредитите са намалили ефективността на паричната политика.

Въпреки че инфлацията се повиши до близо 80% през юли и достигна 24-годишен връх, банката намали основния лихвен процент до 13% от 14%.

„Важно е финансовите условия да останат благоприятни за запазване на импулса на растеж в промишленото производство и положителната тенденция в заетостта в период на нарастваща несигурност по отношение на глобалния растеж, както и ескалиращ геополитически риск“, обяви комитетът по паричната политика на банката.

Повечето икономисти очакваха основният лихвен процент да остане стабилен до края на годината.

Централната банка (CBRT) повиши прогнозата си за инфлацията в края на годината до 60,4% миналия месец, като се очаква връх от близо 90% през есента.

Президентът Ердоган през юни обеща, че правителството му ще продължи да намалява лихвените проценти, вместо да ги повишава. Ердоган е известен с противопоставянето си на по-високите разходи за заеми, които според него само правят „богатите по-богати и бедните по-бедни“.

Правителството потвърждава ангажимента си да стимулира производството, износа и заетостта с политика на ниски лихви и обеща излишък по текущата сметка, за който се твърди, че в крайна сметка ще стабилизира турската лира и ще охлади инфлацията.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шоково?

Шоково?

18.08.2022 | 20:14

От 14% на 13%

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?