Следвайте ни

Турция се връща към нормалния живот от 1 март

viber icon

Турция ще започне постепенно да се нормализира от ограниченията за коронавирус от 1 март, заяви министърът на здравеопазването на Турция вчера. 

Подчертавайки, че работят внимателно по стъпките за нормализиране, Фахретин Коджа заяви, че всяка провинция ще получи цветен код, а тези в нискорисковите или „сините“ области ще бъдат първите, които ще се нормализират. 

Докато милиони очакват края на ограниченията, които ги затварят в домовете им и затварят бизнеса, президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви нов процес на нормализация, който трябва да започне през март.

Здравният министър Фахретин Коча, който намекна за новия процес преди една седмица, казва, че пълното премахване на ограниченията не може да става, но всички 81 провинции на страната ще бъдат оценени за рискове, пред които са изправени. По този начин, за да се премахнат ограниченията, степента на ваксинация трябва да бъде висока, а броят на случаите да е нисък.

В разговор за в-к Сабах, министър Коджа обясни подробно, че провинциите с най-висок риск ще бъдат обозначени с червено. Провинциите с висок риск ще бъдат кодирани „оранжево“, докато районите със среден риск ще бъдат кодирани „жълто“. „Синьо“ показва най-ниския риск и нормализацията ще започне първо в тези провинции. Цветовото кодиране ще бъде в сила от 1 март.

Министерството все още работи по критерии за облекчаващи мерки. Сините провинции ще бъдат тези, при които броят на случаите е между 11 и 35 на 100 хил. души. Провинциите с над 100 случая на 100 хил. души ще бъдат кодирани в червено. 

Коджа обясни: "Например броят на случаите в столицата Анкара е 35 на 100 хил. души, или с други думи, имаме ежедневно около 275 случая за население от 5,5 милиона души. Този брой е 1925 седмично. Следователно, Анкара е някъде между нискорисков и рисков. 

Контролирана нормализация може да се обмисли за Анкара, особено при смяна на часовете на комендантския час и отваряне на ресторанти и кафенета “, каза министърът.

Той каза, че вдигането на комендантския час за делничните дни и за почивните дни ще бъде разгледано за провинциите в синята категория. 

В момента само 2 от 81 области в страната са в синята категория. Шърнак има средно 7,82 случая на 100 хил. души, докато Хакари има 9,55, според данни от 8-14 февруари. 

Истанбул, градът с най-много хора в страната с население от над 16 милиона, има 60,19 случая на 100 хил. Трабзон в Черноморския регион е с най-голям брой - 228,02, според данните от миналата седмица, а след него са и други три турски черноморски провинции.

„Процесът на вземане на решения за премахване на ограниченията ще бъде динамичен. Ако цифрите за пандемията са високи за две до три седмици в една провинция, но броят на случаите е много малък в съседните провинции, ограниченията за пътуване от тези провинции до провинцията с голям брой случаи могат да бъдат ограничени “, добави Коджа.

Съветите за обществено здраве, сформирани от местните управи, ще отговарят за премахването или затягането на ограниченията. „Местните администратори и обществеността трябва да положат усилия за ограничаване на цифрите“, каза Коджа.

Турция за първи път започна да обявява средноседмичен брой случаи за всяка от своите 81 провинции и от миналата седмица. 

„Това, което наистина искаме, е да накараме гражданите да се изправят срещу пандемията и да се адаптират към мерките“, подчерта Коча. „Искаме да увеличим чувствителността и отговорността на гражданите в този момент. Искаме да ги мотивираме да повлияят на резултатите от мерките. По този начин възприятието, че ограниченията са произволно наложени, ще се промени. Сега имаме стандарти и нашите граждани могат да видят, че имат силата да променят правилата и да облекчат ограниченията “, добави той.

Веднъж на две седмици ограниченията ще подлежат на преразглеждане в зависимост от хода на данните. „Провинция, чийто статут е повишен от жълт до червен, трябва да знае, че ограниченията могат да се върнат. Собствениците на фирми и бизнеси също могат да подготвят затварянето или отварянето отново въз основа на начина, по който провинцията се представя в броя на случаите “, каза Коджа.

Снимки Анадолска агенция

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай