Следвайте ни

Турция се противопостави на САЩ: Няма да сме миграционен път за афганистанци

Засилват граничната охрана заради увеличаващата се миграция

viber icon

Турция вчера остро разкритикува американска програма за предлагане на потенциално презаселване на афганистанци, които може да са обект на талибанско насилие поради тяхната лоялност към САЩ, заявявайки, че този ход ще предизвика "голяма миграционна криза" в региона.

Държавният департамент на САЩ на 2 август обяви нова програма, по която още хиляди афганистанци ще имат шанс да се преселят като бежанци в Съединените щати. Афганистанците по програмата ще трябва да си проправят път към трета държава, където ще чакат от 12 до 14 месеца, за да бъдат обработени молбите им за визи.

Високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че Вашингтон е обсъждал със съседните страни относно потенциалните оттоци, добавяйки, че е важно границите на Пакистан с Афганистан да останат отворени, докато други може да пътуват до Турция през Иран.

Турското външно министерство заяви в изявление, че отхвърля посочването на Турция като миграционен път за афганистанците. От Анкара добавиха, че Турция вече е водещият в света домакин за бежанци с повече от 4 милиона мигранти - няма да "приеме нова миграционна криза." 

"Като държава, ние не приемаме безотговорното решение, взето от САЩ, без да се консултира с нашата страна. Ако САЩ искат да вземат тези хора в своята страна, е възможно да ги прехвърлим директно в тяхната страна със самолети", каза министерството.

Стотици афганистанци са влезли в Турция през последните седмици на фона на нарастващото насилие в Афганистан, което поражда опасения от нов приток на мигранти. Специалисти предупреждават, че става въпрос за потенциална вълна от 10 милиона мигранти само от Афганистан. Това са предимно млади мъже, които са били подкрепяни от САЩ и са се борили срещу режима на талибаните в страната. 

Анкара предложи да охранява и експлоатира международното летище Хамид Карзай в Кабул след изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан, с ход, който може да създаде зона за сътрудничество между съюзниците от НАТО.

Междувременно Турция обяви, че засилва сигурността на границите си, на фона на повишения риск от нередовен приток на мигранти от страни, включително Афганистан, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу днес. 

Така той отговори на Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), който наскоро заяви, че правителството не е в състояние да контролира мигрантския поток към Турция, особено от турско-иранската граница.

Сойлу очерта мерките, които правителството предприе за засилване на граничната сигурност, като например изграждането до сега на 152 километра дълга стена на турско-иранската граница, докато се работи за изграждането още на 85 км.

Той каза, че източната граница на Турция с дължина 740 километра ще бъде наблюдавана от безпилотни летателни апарати (БЛА) от небето и електрооптични кули и топлинни нощни камери.

Допълнителни 500 селски пазачи и 82 бронирани превозни средства също бяха изпратени до границата за повишаване на сигурността, обясни той.

В резултат на тези мерки, Турция предотврати незаконния вход на над 505 000 души през 2020 г. и над 253 000 през тази година досега, допълни министърът. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

05.08.2021 | 12:52

Тъй де...не ни стигат южноамариканските талибани и талибанки та сега и афганистански главорези...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?