49

Турция се предложи за домакин на мирните преговори между Украйна и Русия

Турция е готова да действа като посредник и да бъде домакин на преговори, с които да се постигне мир в Украйна. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на своя украински колега Владимир Зеленски в разговор по телефона.

Разговорът между двамата лидери обхваща както регионални, така и международни въпроси, с особен акцент върху украинско-руския конфликт, се казва в изявление на дирекцията по комуникациите в Анкара.

Турция полага "интензивни усилия" за прекратяване на насилието в Украйна и за установяване на траен мир. Прекратяването на огъня в Украйна трябва да бъде постигнато възможно най-скоро, посочи Ердоган по време на разговора. Той също така подчерта значението на преструктурирането на черноморския зърнен коридор и възстановяването на оперативния му статус, като добави, че поддържа дипломатически отношения с двете страни в преследване на тази цел.

Турция беше основен участник във вече блокираното споразумение, което улесни безопасното преминаване на украински зърнени пратки през Черно море.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН през юли 2022 г., целево позволява на Украйна да изнесе зърно и храни през три черноморски пристанища. Русия обаче възпрепятства сделката през юли, насочвайки се към санкции и ескалиращи атаки срещу пристанищната инфраструктура в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
КИМ ЧЕН

КИМ ЧЕН

07.01.2024 | 16:28

СЕВЕРНА КОРЕЯ ЩЕ ДАВА БОЕПРИПАСИ НА КОЙТО СИ ИСКА....И РУСИЯ ЩЕ СЕ СНАБДЯВА ОТ КОЙТО СИ ИСКА.... А КАКВО Е КАЗАЛ ЗЕЛЕНСКИ НА ПУТИН МУ Е ПРЕЗ КАЛАШНИКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
3 1
ТАКА ЛИ!

ТАКА ЛИ!

07.01.2024 | 16:26

НА ТЕЗИ ЛЪЖЛИВИ ОВЧАРЧЕТА ВЕЧЕ НЯМА КОЙ ДА СЕ ВЪРЖЕ...

Отговори
1 1
ТАКА ЛИ!

ТАКА ЛИ!

07.01.2024 | 16:26

ПО - ДОБРЕ ДА Е КУВЕЙТ!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?