4020

Турция се насочва към местни избори, докато Ердоган се стреми да си върне Истанбул

Турците ще гласуват в неделя на местни избори. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, подкрепен от силното представяне на общите избори миналата година, си поставя за цел да си върне Истанбул.

Светската опозиционна Републиканска народна партия (РНП) си върна контрола над града на преломни избори през 2019 г. Това се случи за първи път от 90-те години на миналия век, след дългото управление като кмет на мегаполиса от Ердоган и след това, от представители на неговата партия.

АА

На предишните избори опозицията си върна столицата Анкара и запази властта в изключително важния пристанищен град в Егейско море Измир, разбивайки имиджа на Ердоган за политическа непобедимост.

Тази година Ердоган възложи на бившия си министър на околната среда Мурат Курум да се кандидатира за кмет на Истанбул в изборите на 31 март, тъй като се стреми да отмъсти за най-тежкото политическо поражение от две десетилетия управление, когато главният съперник на РНП Екрем Имамоглу взе кметството в 16 милионния град, който представлява икономическата сила на Турция.

Влиятелният турски президент миналата година спечели тежки президентски избори, които дойдоха в разгара на икономическа криза и мощно земетресение, отнело повече от 53 000 живота в Турция.

Сега Ердоган си е поставил целта да си върне Истанбул – градът, в който е израснал и където стартира политическата си кариера като кмет през 1994 г.

Имамоглу изпревари съюзник на Ердоган на изборите през 2019 г., след като вотът беше спорно анулиран и повторен тогава.

Имамоглу спечели повторното гласуване с огромна преднина, което веднага го превърна в герой за опозицията и страшен опонент за Ердоган.

52-годишният мъж е смятан за най-добрия залог на опозицията да си върне президентския пост от партията на Ердоган ПСР през 2028 г.

АА

Имамоглу е ефективен политически оператор и в този момент представлява един от малкото проблясъци надежда за избирателите, които се противопоставят на Ердоган и ПСР“, заяви Антъни Скинър, директор на изследванията в геополитическата консултантска фирма Marlow Global, пред агенция Франс прес.

Миналогодишните лоши резултати на общите избори разбиха коалицията на опозицията и накараха прокюрдската партия DEM - третата по големина в парламента - да представи свои собствени кандидати на местните избори в Истанбул.

Недостатъчното представяне на политическата опозиция на изборите през май 2023 г. демонстрира неуспеха й да оспори ефективно политическото статукво и като цяло заздрави позициите на Ердоган“, отбеляза Скинър.

През 2019 г. Имамоглу от РНП получи подкрепа от широк кръг политически партии, включително десните опозиционни движения, кюрди и социалисти, които се противопоставят на Ердоган.

Но липсата на единство този път вероятно ще струва на Имамоглу няколко процентни пункта, които може да са решаващи за крайния резултат от вота в неделя.

АА

Ердоган лично и активно води кампанията на ПСР и неговите митинги се излъчват ежедневно по телевизията, докато на опозиционните кандидати се дава малко време в тв каналите. Вместо това те използват много активно социалните медии.

Неуспехът на правителството на Ердоган да овладее растящата инфлация от 67 процента може да навреди на шансовете на неговия кандидат Курум.

Ердоган проведе голям митинг в Истанбул миналата неделя, надявайки се да обедини привържениците зад Курум.

Берк Есен, доцент в истанбулския университет Сабанджъ, описа Истанбул като „най-голямата награда в турската политика“ и отбеляза, че връщането на града е изключително важно за 70-годишния Ердоган, който твърди, че местните избори през март ще бъдат последните му.

Истанбул е град с огромни общински ресурси, който предоставя услуги на 16 милиона граждани“, заяви Есен.

Проучванията показват, че това ще бъде много оспорвана битка.

Но Ерман Бакърджъ от социологическата компания Конда настоява, че „Имамоглу е напред“ в Истанбул и предположи, че може да има „разминаване между социологическите проучвания и действителните изборни резултати“.

Осман Нури Кабактепе, ръководител на ПСР в Истанбул, заяви пред АФП, че Истанбул е от решаващо значение, защото е „нашата врата към света“, сравнявайки го с важността на Ню Йорк и Берлин.

В столицата Анкара кметът на РНП Мансур Яваш изглежда води, но може да се получи „много напрегната надпревара“, отбеляза експертът по политически комуникации Ерен Аксойоглу, добавяйки, че националистическите съюзници на ПСР „влагат цялата си тежест в битката“.

Наблюдатели съобщават, че прокюрдската партия DEM - обвинена от властите във връзки със забранени кюрдски екстремисти - ще спечели убедителто големите градове с кюрдското мнозинство на югоизток, включително Диарбекир. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?