71

Турция се жалва от двойните стандарти при шенгенските визи

Турция ще представи доклад, озаглавен „Злоупотребата с Шенгенската система като политическа санкция от страна на държавите-членки на Съвета на Европа“ на Комисията по правни въпроси и права на човека на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) през юни.

 

Докладът ще бъде представен с цел да се сложи край на „двойните стандарти“, налагани на турските граждани при кандидатстване за шенгенска виза, които ограничават свободата им на движение.

 

В доклада се твърди, че задължителната европейска виза се използва като политически мотивиран инструмент за санкции, ограничаващи свободата на движение. Държавите-членки на Шенгенското пространство се призовават да приемат „минимални общи стандартни принципи“, които да се прилагат за гражданите на трети страни.

 

Зия Алтунялдъз, член на ПАСЕ и депутат от управляващата в Турция, Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в доклада засегна примери за практики на двоен стандарт по отношение на шенгенските визи.

 

Посочва се, че за решаване на проблема трябва да бъдат изслушани представители на международни организации, да се проведе проучване от Европейския център за парламентарни изследвания и документация (ECPRD), да се прилагат „ясни и универсални“ правила еднакво за всички.

 

В доклада бяха припомнени резолюциите на ПАСЕ, че „Шенгенската система има за цел да гарантира свободното движение на хора“ и „ограниченията на свободното движение на лицата като наказание за политически позиции не могат да бъдат приети“.

 

Дадени са примери за политически мотивирани шенгенски ограничения, прилагани в миналото срещу полски, украински, турски и руски граждани, въпреки споменатите резолюции.

 

Тези дни някои западни страни обявиха, че няма да издадат визи за гражданите на Русия, заради войната в Украйна.

 

Поради тази причина беше поискано шенгенска виза да се прилага съгласно ясни и недвусмислени правила.

 

Съобщава се също, че бизнесмените се сблъскват със сериозни проблеми с продължителността на шенгенската виза по време на бизнес пътуванията си до европейски страни. Притежателите на редовни паспорти имат сериозни проблеми по отношение на визовите такси и на времето за издаване на визите.

 

Таксите за шенгенска виза варират между 60 и 90 евро, в зависимост от страната на дестинация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?