Следвайте ни

Турция създава закон за онлайн медицинска практика

viber icon

Турция подготвя закони, които ще създадат правното основание за медицински практики от разстояние, чрез онлайн връзки, както в частни, така и в държавни болници.

Тъй-наречената 'Телемедицина" е медицинска практика, която позволява на лекарите да диагностицират и наблюдават пациенти от разстояние чрез използване на телекомуникационни технологии.

Телемедицината се практикува от известно време в Турция по пилотна схема. Тъй като няма закони, регулиращи тази практика, понастоящем лекарите не могат да диагностицират или предписват лекарства за консултации с пациенти, но те дават само „съвети“.

Засега употребата на телемедицина в Турция е ограничена до мониторинг на пациенти с COVID-19.

Понастоящем здравното министерство работи за изготвяне на правната рамка за телемедицинска практика и се очаква съответните закони да бъдат приети в началото на 2021 г., съобщава всекидневник Хюрийет.

По-голямата част от подготовката за правната структура за телемедицина вече е приключила, пише ежедневникът.

След като бъде напълно въведена, телемедицината се очаква да намали тежестта върху болниците и здравните специалисти. След първоначалните консултации от разстояние, лекарите могат да поканят пациентите в болницата за медицински изследвания, когато сметнат за необходимо.

Хората вече проявяват силен интерес към телемедицината, приложена на практика от здравното министерство по пилотната схема, особено в областта на психиатрията, съобщава всекидневникът.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?