46

Турция съобщава за 5 случая на маймунска шарка, един e в изолация

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа обяви, че Турция досега е съобщила за пет случая на маймунска шарка, като четирима от тях са се възстановили, а един пациент остава в изолация. Изявлението на Коджа дойде след заседание на кабинета късно в понеделник.

На 30 юни страната съобщи за първия си случай на маймунска шарка , 37-годишен пациент.

Коджа заяви, че здравните екипи са използвали проследяване на контакти за всички пациенти и са изолирали контактите им. Той обяви, че четирима пациенти са се възстановили напълно и са изписани от болниците. Той отбеляза, че сега те са в добро здраве и изключи риск от пандемия за Турция.

До момента има повече от 22 000 докладвани случая на маймунска шарка в почти 80 страни от май, около 75 предполагаеми смъртни случая в Африка, предимно в Нигерия и Конго. В петък Бразилия и Испания съобщиха за смъртни случаи, свързани с маймунската шарка, първите смъртни случаи извън Африка. Испания съобщи за втори смъртен случай от маймунска шарка в събота.

Въпреки че маймунската шарка не се предава лесно като COVID-19, експертите предупреждават, че ако болестта се разпространи сред обществото, необходимостта от ваксини ще се засили, особено ако вирусът се утвърди в нови региони. 

Експертите подозират, че епидемиите от маймунска шарка в Северна Америка и Европа може да са възникнали в Африка много преди болестта да започне да се разпространява по сексуален път в Испания и Белгия. В момента повече от 70% от случаите на маймунска шарка в света са в Европа, а 98% от случаите са мъже, мъже, които правят секс с мъже.

Световната здравна организация (СЗО) разработва механизъм за споделяне на ваксини за засегнатите страни.

Европейският офис на СЗО заяви в събота, че могат да се очакват повече смъртни случаи, свързани с маймунската шарка, след съобщения за първите смъртни случаи извън Африка, като същевременно подчерта, че тежките усложнения все още са рядкост. „С продължаващото разпространение на маймунската шарка в Европа ще очакваме да видим повече смъртни случаи“, заяви Катрин Смолуд, старши служител по спешни случаи в СЗО Европа. 

Миналия месец СЗО обяви епидемията от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация в здравеопазването.

Ранните признаци на заболяването включват висока температура, подути лимфни възли и обрив, подобен на варицела. Заболяването обикновено се лекува от само себе си след две до три седмици, понякога отнема месец, без да се налага специално лечение. 

Смята се, че ваксинираните за едра шарка са защитени от маймунска шарка. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
карантина за

карантина за

02.08.2022 | 15:24

Анадолските майнафи и бг джендърите!

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.08.2022 | 14:50

МАМУНСКА ШАРКА е ХИВ СПИН

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.08.2022 | 14:49

от МАЙМУНСКА ШАРКА ЗАБОЛЯВАТ П Р Е Д И М Н О Г Е Й О В Е

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?